134 olyckor på 103 timmar – det ska du tänka på om du krockar

Det har skett många vilt- och renolyckor i Norrbotten den här veckan. Så många att polisen nu går ut med en uppmaning till alla trafikanter. "Om man sänker farten något kan många olyckor undvikas", säger kommunikatören Marie Andersson.

Foto: Roland S Lundström

Norrbotten2017-12-01 09:33

Mellan måndag och torsdag rapporterades sammanlagt 130 olyckor in, och under fredagsnatten- och morgonen har ytterligare fyra olyckor inträffat.

– Många olyckor inträffar på morgnarna och eftermiddagarna då folk kör till och från jobbet, säger Marie Andersson och tillägger:

– Och då är det mörkt. Så det kan vara svårt att upptäcka djur som rör sig i vägkanten. Men om man sänker farten något kan många olyckor undvikas.

Vad ska man tänka på om man ändå råkar ut för en olycka?

– Att sätta upp en varningstriangel så att ingen annan kör på djuret och märka upp platsen med något man har i bilen så att eftersöksjägare vet var de ska leta, säger Marie Andersson och fortsätter:

– Sedan ska man förstås anmäla olyckan så fort som möjligt. Så att djuret slipper lida i onödan om det överlever krocken. Gör man inte det kan det hela komma att klassas som en smitningsolycka.

Det här ska du göra om du kör på ett djur

Placera ut varningstriangel så att inte fler olyckor händer.

Markera alltid olycksplatsen så att jägare med eftersökshund kan hitta djuret om det lämnar platsen efter kollisionen. Viltolycksremsan ska hängas upp på den sida av vägen som djuret försvann.

Ring 112 och anmäl olyckan.

Även om djuret ligger dött på platsen ska markering ske som information till andra trafikanter att olyckan är anmäld till polisen.

Vid kollision med vildsvin, björn, varg och lodjur placeras ska markeringsremsan cirka 100 meter från olycksplatsen. Informera polisen om detta.

Om möjligt avlägsna döda djur från vägbanan, men tänk på din egen säkerhet.

Försök inte själv att leta reda på djuret om det sprungit från platsen.

Försök inte att själv avliva det skadade djuret om du inte har den kunskapen.

Om du har kört på en hund, försök aldrig att avliva den. Låt veterinär avgöra.

Källa: Viltolycksrådet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om