101-åring smittad av corona – nu är han frisk

Han föddes när spanska sjukan härjade. Ett drygt sekel senare smittades han av coronaviruset. Men nu har 101-årige "herr P" återförenats med sin familj sedan han skrivits ut från sjukhuset i Rimini i Italien.

28 mars 2020 07:56

Med en dyster rekordnotering på nästan tusen döda i covid-19, den sjukdom som coronaviruset orsakar, på bara ett dygn är Italien sannerligen i behov av goda nyheter. Och mannen som kallas "herr P" kanske kan skänka en strimma hopp till det hårt prövade landet.

Mannen fördes i förra veckan till sjukhus i Rimini sedan han testat positivt för covid-19. Men i torsdags skrevs han ut och kunde återvända hem till familjen.

Herr P föddes 1919, mitt under en annan tragisk världspandemi, har Riminis vice borgmästare Gloria Lisi sagt till lokala medier.

Spanska sjukan tog miljontals människoliv världen över 1918–1920. Minst 600 000 tros ha dött i influensan i Italien, enligt The Local.

Under 101 år har han sett allt: krig, hunger, smärta, framsteg, kris och uppståndelse. Och sedan, över hundra år gammal, förde ödet honom till denna nya utmaning, osynlig och fruktansvärd på samma gång, säger Lisi.
När vi varje dag får tragiska rapporter om ett virus särskilt farligt för äldre, så kan vi alla känna hopp när vi hör en sådan här historia om en person i hans ålder. Herr P klarade det.
Fakta: Har ännu inte nått toppen

Närmare tusen personer avled av covid-19 under ett enda dygn i Italien, meddelade myndigheter i fredags. Det är det största antalet döda som har noterats under ett dygn i något av världens länder sedan coronapandemin bröt ut, enligt nyhetsbyrån AFP. Sammanlagt har över 9 000 personer avlidit i virussjukdomen i Italien.

Virusutbrottet i Italien har dock ännu inte nått sin kulmen, enligt tjänstemän. Det finns dock tecken på att smittspridningen kan vara på väg att bromsa in.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sofia Eriksson/TT