Väärt tillbaka i Luleå – trots allt

Fem år, några bandmedlemmar och ett existentiellt frågetecken har passerat. Nu är Väärt tillbaka. "Jag kände mig ganska klar efter förra skivan", berättar Pär Poromaa Isling.

13 maj 2019 16:30

2014 släpptes "Det kommer ett skalv", ett album som länge såg ut att bli Väärts sista. Några intensiva år med barnafödande, arbete och en lyckad solokarriär för Johan Airijoki flyttade fokus från musiken.

– Jag kände mig ganska klar efter förra skivan, jag kunde inte skriva en till skiva om Norrbotten eftersom jag bott i Umeå så länge, säger låtskrivaren Pär Poromaa Isling.

Efter att ha skrivit om hur resurser lämnat Norr- och Västerbotten kände sångaren att han inte hade några berättelser kvar. Väärt behövde en paus för att finna vägen framåt.

– Jag tänkte nog att det kanske var sista skivan, så var det. Men Airijoki trodde inte på det där (skratt), han sa att jag skulle bli sugen på att skriva längre fram. Men om man känner att man inte har någon berättelse som man tror på är det ingen idé att hålla på. Den måste kännas genuin och ha ett värde att berätta. Men så dök det här upp och det var väl fint för oss att kunna fortsätta och släppa en till skiva.

Berättandet kom tillbaka till Poromaa Isling under en promenad med sin son längst Umeälven, i sin nuvarande hemstad.

– Han hade massor av frågor om naturen, om vad det var för blommor och vad det var för träd. Men eftersom jag är uppvuxen norr om polcirkeln känner jag typ bara till björk, rönn, gran, tall ... (skratt) Då blir man ganska varse om att man inte har någon relation eller namn på saker där man verkar, säger han.

Funderingarna blev till låten "Storspoven sjunger" som bland annat handlar om att inte kunna berätta för sina barn om ting i sin närhet. På en plats där han saknar barndomsminnen eller koll på vilken släkt en ska passa sig för. Låtarna har lämnat Norrbotten och skivan "Drömälv" handlar mycket om att skaffa sig ett nytt liv på plats textförfattaren inte har någon relation till.

– Jag kommer aldrig vara hemma här, mina barn är födda här och de blir västerbottningar men jag och min fru kommer alltid vara från Gällivare. Vi är lite i diasporan, vi är på en annan plats men lever här på grund av arbete och sådana saker. Umeå kommer aldrig bli hemma för oss, det är lite ledsamt men samtidigt är det så det kan bli, säger Pär Poromaa Isling.

I stället för låttitlar som "Malmberget" och "Broarna i Haparanda" handlar Väärts låtar om platser som Ålidhem eller Sandahöjden.

Plattan släpps bara på vinyl av Lemmelkaffes skivbolag och kommer att finnas för försäljning på Tärendöholmens midsommarfest Aurinkofesti och på Saltofolk veckan efter. Men för den som inte kan vänta dyker möjligheten upp redan på fredag då Väärt gör sin första Luleå-spelning sedan Minus 30-festivalen 2012.

– Det blir skitskoj att spela i Luleå igen, det var några år sedan, konstaterar Pär Poromaa Isling.

Väärt

Bandmedlemmar: Pär Poromaa Isling (sång), Jens Andersson (trummor) och Johan Airijoki (gitarr).

Album: "Drömälv" (2019), "Det kommer ett skalv" (2014), "Palla Orka" (2012), "Sommarfågel" (2010).

Aktuella: Spelar på Lillan på fredag, då med hjälp av Mi von Ahn (gitarr), Thomas Burström (klaviatur) och John Eklund (bas) på scenen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Tosser