Tosser: Kan inte få nog av Snapchat-flörtar

En vuxen man från Piteå kommenterar och engagerar sig i barns sätt att närma sig varandra. Jag har hittat min första riktiga Youtube-crush.

20 mars 2019 18:42

– Nu skriver Tora och vi VET att det kan ta tid – vad ska vi göra under tiden då? Kom igen nu Tora!

"Vad skriver hon?"

– Ja vi får se om en halvtimme när hon har skrivit klart – lugna dig nu.

"Jaha jag har haft en crush på dig jättelänge"

– Bra! Nu är vi igång! Bra!

Videon där Emil Hansius reagerar på en chattkonversation mellan Tora och hennes beundrare har setts drygt 250 000 gånger på Youtube och fått närmare 800 kommentarer.

När 24-åringen från Piteå började referera Snapchat-flörtar i november gick han från 2 000 prenumeranter till dagens 42 000 och efter att jag snubblat in på hans Youtube-sida fick han ytterligare en.

Fenomenet Youtubers är ingen nyhet, men jag (och många andra "vuxna") har haft svårt att hitta till plattformen som dominerar bland barn och ungdomar (två år och uppåt). Men så dök plötsligt Emil Hansius upp, visade mig en främmande värld och plötsligt kunde jag inte få nog.

Jag kollade in Piteåbons videos på måndag morgon, där inget kaffe i världen var starkt nog, och ville sedan se en till. När jag sedan sett två videos på arbetstid kunde jag lika gärna se på en till.

Och en till.

Jag kunde inte sluta titta, skratta och underhållas. Hansius respons på den svårbegripliga jargongen är perfekt – så välbalanserad och respektfull som reaktioner bara kan vara från någon som är dubbelt så gammal.

Jag fick dela ilskan över ett otrohetserkännande på Snapchat, se Emil testa Tiktok-metoder och fördjupa mig i konsten att fråga chans över en app.

Plötsligt närmade sig klockan lunch och allt jag gjort av min arbetsdag var att ta reda på vad Alwin, "Min kärlek" och "Crush" svarat på kärleksförklaringarna från sina beundrare.

För att motivera den här typen av beteenden för min chef krävs åtminstone att jag ringer upp Norrbottens största "reaction youtuber" och skriver om hans resa.

När han svarar hemma i lägenheten i Piteå sitter han vid datorn, där hans nystartade företag drar in pengar från Youtube och företag han hjälper med digital strategi. Sedan augusti 2016 har Emil Hansius lagt upp klipp på Youtube och i november "började det gå bra" då prenumerantantalet kunde öka med tusen följare per dag.

I dag har han fler prenumeranter än vad det finns invånare i hans hemkommun.

– Det är ganska sjukt, det är en milstolpe. Jag är ett stort hockeyfan och älskar Luleå Hockey, jag kommer ihåg att en milstolpe för mig var att få 6 300 prenumeranter och tänka att jag kunde fylla Coop Norrbotten Arena. Nu är det hela Piteå Kommun, det är overkligt när jag tänker på det. Det är jättekonstigt, säger han.

Ja, det låter jättekonstigt. Men genom att titta på en människa som tittar på en dator och kommenterar vad han ser har jag insett vad miljarder yngre människor redan insett. Här finns innehåll och underhållning.

De flesta av Hansius "crush-videos" har hamnat på Youtubes "populärt"-sida och de flesta av hans prenumeranter är faktiskt i vuxen ålder.

– Om du är barn gillar du dem för att du ser andra barn skriva åt varandra och du kan relatera med de som skriver och känna igen dig i hur du frågar chans på någon, berättar Hansius.

– Är du i min ålder eller äldre tycker du om att se på det för att du relaterar med mig och mina reaktioner. Jag blir frustrerad när jag inte förstår mig på olika förkortningar eller slanguttryck, analyserar youtubern.

Slanguttryck och sättet barnen/ungdomarna skriver till varandra är underhållning i sig – så länge Emil Hansius finns där och uttrycker frustrationen åt mig.

LÄS OCKSÅ: Drömjobbet finns på internet

Tio minuter in i Emil Hansius mest tittade klipp händer någonting. Tora tar emot ett meddelande från sin beundrare som föreslår GTA och pussar. Hansius reagerar starkt.

– Nej, nej, nej, nej, nej! Han gick för långt, han gick för långt.

Emil slår näven i bordet och gömmer ansiktet.

– Så nära – han gick för långt. Han. Gick. För. Långt. Vad hände med din is i magen? Du var så cool där ett tag, du skulle ha skrivit "wow, låt oss köpa mazarinen då", kanske slänga iväg ett "babe" för att matcha hennes "babe".

Jag ska inte avslöja upplösningen. Den som är intresserad av att veta vad Tora svarar bör själva söka reda på "Berättar för min crush att jag gillar hen! #3".

Du som inte är intresserad bör göra det ändå – med risk för att förstöra en halv arbetsdag.

Namn: Emil Hansius

Ålder: 24 år

Bor: Piteå

Bakgrund: Har lagt ut klipp på Youtube sedan 2016 och tog examen i digital strategi i början av 2019.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Tosser