"Ska badda såren med bensin"

Att musik ska upplevas live visste vi redan. Detta gäller även hashtags.

24 januari 2018 22:52

Vittnesmålen från #metoo har kastat omkull oss och ingen vettig människa har gått in i 2018 med oförändrad syn på patriarkala strukturer och mäns beteenden. Men även om den lavinartade mängden vittnesmål skrämmer och användandet av hashtagen bara fortsätter blir det svårare att skaka om. Hur ska du kunna väcka en björn som inte sover? Hur ska du väcka en björn som vant sig vid uppvaknanden?

Ett sätt är att låta basen vibrera din kropp likt en massagestol och släppa loss avklädda Emelie Enlund, Shirley Harthey Ubilla, Madeleine Ngoma och Tarika Wahlberg med beslutsam blick. 25 minuter sena vandrar, kryper och dansar de fram med lysande hashtags på LED-skyltar i bakhuvudet och spänner blickarna i oss.

Då kan ingen björn sova.

"Jag sätter min hand i din hand och lovar mig själv att aldrig mer vara rädd för en man".

Föreställningen tar rygg på förra årets debatt men arbetet med "Fatta!" har vuxit sedan 2013. När Nathalie ”Cleo” Missaoui och dansgruppen Juck spänner blicken runt om i landet är det egentligen bara en fantastisk tajming att vi får anledning att slänga på ännu mer hälsofarliga historier på elden. Som Cleo säger i föreställningen; ”det här är ingen våg, det är ett helt hav som funnits där utan att vi pratat om det”. Kvällen i Black box göder eldhavet ytterligare.

Juck utmanar med sina starka och självsäkra dansnummer, där de – och ingen annan – äger sina kroppar i juckande, slingrande och målande rörelser. Däremellan har Umeås rapdrottning en föreläsande och musicerande roll till egenskrivna texter. Ibland spelas också kortare filmsekvenser upp med feministiska och ickebinära tänkvärdheter.

LÄS MER: "Ett starkare band än något annat"

Cleo påpekar att det här inte är någon vanlig föreställning som går ut på att vi ska se hur bra de är på att rappa och dansa och hon kunde inte ha mer rätt. Hade det varit ett vanligt gig skulle det finnas mycket kvar att önska.

Inför en tyst och sittande publik får hennes energi svårt att hitta syre, om vi ska se något positivt med att det till och med går att höra hennes fotsteg på golvet nedanför oss är det väl att texterna får större plats.

Ironiskt nog smäller de sedan till med Cleo största hits "Tagga ner" och "Gå på salong" som avslutning. Då blir det också underhållning av högsta klass.

Missaoui skickar med oss en tanke:

"Vad ni än känner – ta med er det och fundera över varför ni känner så".

När dansarna i Juck går ut bland bänkraderna och stirrar rakt in i ögonen på manliga delar av publiken dunkar mitt hjärta. Jag blir obekväm. Varför känner jag så?

Jag antar att jag skäms. Jag skäms över allt jag gjort – eller inte gjort – och därmed stärkt de patriarkala strukturerna.

Elden svider och jag ska göra vad jag kan för att badda såren med bensin, må Fatta-facklan sätta hela landet i lågor.

Recension

Vad? Fatta! med Cleo och Juck

Var? Black box, Acusticum Piteå

När? Onsdag 19.00

Längd? 75 minuter

Betyg: 3

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Tosser