Reggae-kollektiv ersätter jojk-jazz

30 juli 2011 06:00

Efter en kontroversiell vår rullar det på bra för hiphop- och reggae-kollektivet Labyrint. De har sommaren packad med spelningar. Bland annat på Way out west i Göteborg och som värdar på Uppsala reggaefestival.

I kväll avslutar de PDOL tillsammans med Carlito, Stor och Pato Pooh. Enligt programmet är det som ersättare för inhemska Sofia Jannok, som spelar samisk jojk-jazz. Kuriren får tag i Jacko från Labyrint för att stämma av läget inför kvällen.

Varför borde folk gå och se er i stället för jojk-jazz?

- Shiit jag hade ingen aning att vi ersatte henne. Jag har hört att den här festivalen är mycket ungdomar. De gamla kanske inte orkar gå ner på stan och härja lika mycket? Men jag vet inte varför de väljer oss egentligen. Jag hade valt henne i alla lägen.

Jacko har en retlig hosta som han försöker bota med ingefära och honung inför kvällens gig (en kur som Promoe från Loptroop påstår ska vara bättre än all hostmedicin på apoteket).

Förutom att vara ett stort fan av Movits! pratar Jacko också positivt om den norrländska publiken.

- Vi har alltid fått bra respons i norra Norrland. Du kan gå till en spelning med flera tusen som är avdankade här i söder eller gå på en spelning i norra Norrland med sex pers och de kan låta som tusen pers.

Mediestorm
I våras blev det stor mediestorm kring Labyrints låt Whiskey och ganja. Den misstolkades som drogpropaganda av en polischef som ringde bokare och lyckades stoppa en av deras spelningar i Växjö. Trots att låten handlar om en "riktigt trasig snubbe" som har en kass kväll på en dålig rusblandning fick det myndigheterna att reagera. Samtidigt kom många (en av dem jag själv) till Labyrints försvar och menade att det handlade om yttrandefrihet.

- Arrangörer kanske kollar upp oss mer noggrant nu så att de vet vad låtarna handlar om. Jag tror att den där polischefen känner sig lite dum just nu. Han hade nog hoppats att de kunde sopa det där under mattan.

- Folk har nog börjat fatta att vi kör antivåld i våra låtar. Det är som med låten "hat" som ju har ett antivåldbudskap.

Så det har inte börjat gå bättre för att ni blivit lite "farliga"?

- Nej vi är snälla som nallebjörnar. Vi har ju växt upp med det vi sjunger om. Redan i Vår betong som var vår första låt att "blow-up" är sensmoralen att det händer mycket skit här, men det är samma skit överallt. Det är bara att komma förbi, man behöver inte vara rädd.

Vad lyssnar du på just nu?

- Allt, jag är en förvirrad själ men åtminstone 70 procent reggae. Dubstep om jag är ute på en club. Och rap. Egentligen allting med själ eller lite gata i.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kristoffer Viita