Plaskvåt pop på APA-festivalen

Temat för kulturfestivalen APA skulle vara moder jord. Moder jord själv tycks dock inte känna någon större tacksamhet inför hyllningen då hon hälsar festivalbesökarna välkomna med hällande regn. 

 

21 juni 2010 06:00
Men tacksamhet eller inte, evenemanget går av stapeln, och har dessutom hyfsad uppslutning efter omständigheterna - kanske för att APA-festivalen, förutom att bjuda på konstutställning, poesi och trolleriskola, faktiskt grävt fram ett antal musikakter som inte synts alltför ofta på spelningar i stan.

 

Som inledande akt spelar Apa mot Monster, ett alias för Johan Airijoki från Gällivare med stöd av Love Kjellsson på elektronik, som bjuder på mysig halvelektronisk Norrlandsfolkpop, där småstadsprotesten Om vad du gör är särskilt charmig. Därefter följer en popinjektion signerad Erik Zettervall, lite lokal country i form av The Horsemen och sedan The New Man.

 

Det sistnämnda är Olle Nymans nya projekt, då han för tillfället övergett den soul och americana som hans två första skivor tydligt influerats av. Det är fortfarande svängigt och Nymans behagliga röst finns givetvis kvar, men musiken har smugit iväg åt indiehållet; ibland låter det rock, ibland pop, och ibland rentav psykedeliskt. Flera av åskådarna hördes nynna avslutande There’s a world efter spelningens slut, så det ska bli spännande att se vad mer som kommer ur denna intressanta kursändring.

 

Det stora dragplåstret för den här dagen är Taxi Taxi!, en indieduo bestående av 20-åriga tvillingarna Johanna och Miriam Eriksson Berhan. Som 17-åringar utsågs de till Sveriges nästa pophopp och spelade på både Hultsfred och Roskilde, men i stället för att pressa ut det sista ur hypen drog de sig tillbaka och släppte debutalbumet först i höstas.

 

"Bedårande" är en trött etikett som duon fått höra mer än en gång, och även om det inte är svårt att förstå varför ordet dykt upp är det, som de själva påpekat, onödigt att fokusera på att de är unga och enäggstvillingar - särskilt när musiken står sig alldeles utmärkt på egen hand. Det är en ruskigt vacker liten värld de målar omkring sig med de där drömska rösterna och melankoliska melodierna om saknade kärlekar och att växa upp.

 

I första låten Same side of the moon har de dessutom gömt ett trumfkort som jag önskar att vi fick höra mer av - "I sang words you couldn’t understand" sjunger Johanna, och sedan har de rätt vad det är bytt språk till svenska i en vers som nog är spelningens höjdpunkt.

 

De verkar fortfarande inte helt bekväma med att vara i blickfånget, trots ett par års tid att mogna efter upptäckten; Miriam och Johanna ler lite försynt mellan låtarna, och när någon av dem börjar säga något försvinner rösten inte sällan ut i ingenstans. Det gör dock inte så mycket, eftersom närvaron de har när gitarren och pianot finns i bakgrunden räcker mer än väl. Lagom till Taxi Taxi! stannar till och med moder jord upp för att lyssna, och ger dagen en regnfri avslutning.

 

Taxi Taxi!, The New Man m fl

 

APA-festivalen

 

Kulturgården, Gammelstad

 

Lördag 13.00
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!