Piteå dansar och ler – med skrattfest

Vad vore Piteå om vi inte dansar och ler i sommartid? Inte mycket, kanske, men i år utlovas dessutom skrattfest när det blir stand up på Rådhustorget.

24 maj 2019 17:30

Pdol är inne på sitt 29:e år och redan nu utlovar arrangörerna ett sprakande 30-årsjubileum nästa sommar (men det tar vi då). En av landets äldsta festivaler/stadsfester, men festivalgeneralen Fredrik Nilsson använder helst epitetet ”folkfest”.

– Vi satsar på ett innehåll för stora och små. En gratis folkfest öppen för alla, om än vi inte kan göra alla nöjda, säger Fredrik Nilsson.

En stor nyhet är festen i festen, Piteå skrattar & ler på Rådhustorget på fredagen. Kända stand up-artister som Thomas Järvheden, Ann Westin, Lasse Karlsson plus ytterligare någon till ska förhoppningsvis sätta fart på skrattmusklerna.

En annan nyhet är allsången, nej, inte den stora och mycket populära under ledning av Åsa Ivarsdotter med gäster som Micke Holm och Babsan. Den återkommer som vanligt. Det nya är allsång för barnen med Emil och Pippi-tema.

– Det känns jättekul. Jag tror det kan bli succé.

Men crossfit-tävlingen har blivit för stor för Pdol. Istället blir det kettlebell med deltagare från minst tio länder.

Och i grilltävlingen gör deltagarna upp om den godaste burgaren. I samband med den har publiken chans att vinna två värstinggrillar.

Talangjakt, Årets Pitebo, Roxy Storband som fyller 75 år, quiz, Piteå budar & ger, tivoli, matmarknad och en ny beatsscen där det bjuds på musik, dans och aktiviteter är annat som händer under de aktivitetsspäckade festivaldagarna 24-28 juli.

Pdol har också ett välgörenhetsmål. I fjol gick det de insamlade pengarna till Piteå Parasport och i år är det RFSL.

– Vi vill uppmärksamma föreningar som är viktiga. I år slår vi dessutom ihop Prideparaden med Danståget som ska ringla sig genom stan på torsdagen, säger Fredrik Nilsson som också kan utlova ett nyktert område utanför Kaleido där ungdomar får chansen att blåsa grönt.

Samtidigt är det en folkfest och i fjol räckte inte platserna i öltälten, så i år ska ytterligare 2 000 få plats.

Artisterna då? Agnes Hustler, Indie Kid Aurelia, Chickpeas, Theoz och Griljo för att nämna några.

I Kitteltältet gäller entré och där uppträder Movitz, Norlie & KKV, Molly Sandén, Muwuana och Imenella.

I Kalles festivaltält som också har entré spelar Da Buzz, Basic Element, Emil Assergård plus ytterligare tre akter som än så länge är hemliga.

Redan på onsdagen börjar festligheterna i stan, samma kväll som Gyllene Tider spelar på Pite Havsbad.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Torbjörn Carlsson