Musik ger själen liv

Vikta fåglar har blivit Vikta flyttfåglar. Bandet finns kvar men dess sju medlemmar håller till på olika håll, möjligheterna att repa är begränsade. Men den som saknar fåglarna har i kväll chansen att se två av dem i en ny konstellation.

10 september 2011 06:00

 Trion Livit bildades i somras och består av Liv Landelius, Elin Alexandra Sundström, och Marcus Söderström.

Egna låtar
Liv Landelius, som 2007 fick utmärkelsen Årets bluespersonlighet, står för låtmaterialet.

- Jag kände för att spela egna låtar och jag visste ju att Elin alltid är spelsugen. En del av låtarna har jag haft länge, de har legat i en pärm, och en del är nyskrivet. Jag skriver både på svenska och engelska, säger Liv Landelius.

Mångbottnat
Elin Alexandra Sundström tycker att Liv Landelius lyckas med konststycket att behandla hjärta och smärta utan att trilla ned i det banala.

- Hon har en kärlek till miljöer, det är sällan renodlade kärlekslåtar, säger hon.

Hur bandet låter får den som besöker Musikomat under Kulturnatten reda på, men Liv Landelius försöker sig på en beskrivning.

- Det är jazzinfluerat. Jag har sagt lugn pop men jag vet egentligen inte ens vad pop betyder. Eftersom Marcus är med och det är jag som sjunger så blir det lite bluesiga inslag, säger Liv Landelius.

Intuitivt skapande
Elin Alexandra Sundström och Liv Landelius beskriver ett närmast intuitivt sätt att skapa musik tillsammans.

- Vi pratar inte så mycket, utan bara kör. Den av Livs låtar jag tycker bäst om är Winter countdown, den ska vi spela på Musikomat, säger Elin Alexandra Sundström.

Konstnären Elin Alexandra Sundström lärde sig att spela cello när bandet Vikta fåglar bildades. Hon njuter av att ha erövrat möjligheten till nya uttryck. När hon målar kommer allt inifrån henne själv, som musiker får hon omedelbar input från de andra i gruppen.

- Det är magiskt, man spelar tillsammans från ingenting. Det kan nästan bli meditativt, en andlig känsla, säger hon.

Liv Landelius läser till förskollärare men ser musiken som ett livsnödvändigt komplement.

- Att spela är som att hålla själen vid liv. Vi hittar varandra, det blir intensivare och intensivare utan att det för den skull går snabbare. Det är något som bara händer, säger hon.

För få kvinnor
Båda tycker att Norrbotten har förutsättningar för ett levande musikliv, men har två betydande invändningar.

- Det är för få kvinnor och alldeles för lite betalt. Folk tror fortfarande att det ska vara gratis, det är inte bra, säger Elin Alexandra Sundström.

De efterlyser också fler scener, vilket är bakgrunden till att Elin Alexandra Sundström startade Kulturgården i Kyrkbyn.

- Egentligen vill jag bara måla och spela, men jag tycker att det ska finnas en alternativ kulturscen. Jag gör det här i några år, sedan ska det vara självgående och jag kan sätta mig och titta på, säger hon.

Medlemmar: Liv Landelius, sång, Elin Alexandra Sundström, cello, och Marcus Söderström, gitarr.

Aktuella: Spelar under Kulturnatten, Musikomat i kväll kl 19.30.

Musik: Elin lyssnar gärna på klassiskt, Arvo Pärt är en favorit, men även rock, Patti Smith och Joy Division hör till favoriterna. Livs största förebild är Joni Mitchell ("hon har betytt så mycket och är bara så jävla bra").

Kuriosa: Elin älskar att klippa gräs och lyssna på radio samtidigt. Liv är galen i riktigt långa kostymfilmer.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!