Maxida Märak om att flytta hem: "Fantastiskt"

Efter några tuffa år flyttade Maxida Märak hem till Jokkmokk – och skaffade hem, hund och debutalbum. "Det har varit magiskt", säger hon.

24 april 2019 08:08

För snart fyra år sedan lämnade Maxida Märak Jokkmokk för huvudstaden och musikbranschens vagga. Sedan dess har sommarprat, tv-framträdanden och artisteri förändrat tillvaron för 30-åringen, som återvände till Norrbotten som rikskändis i augusti.

Efter några snabba kast i somras flyttade Märak in i det stora huset med den snålt skottade gången och har sedan fyllt upp rummen med kläder, skor, familjemedlemmar och musik. Men även om det, som mest, bott sju personer där samtidigt är det framförallt ett lugn som infunnit sig.

– Det är väldigt nyttigt för mig att ha ett sådant ställe, där jag får vara i fred. Hittills är det jätteskönt, konstaterar hon.

Anledningen till flytten hem var "några tuffa år" där panikångest och fysiskt illamående blev en allt vanligare del av tillvaron.

– Det var tufft med separationen, samtidigt som jag flyttade och karriären bara tuffade på utan stopp. Jag har jobbat väldigt mycket och det hände många tragedier, det var toppar och dalar jämsides med varandra. man blir lite "fucked" i huvudet av det, berättar Märak.

– Det har hänt tusen roliga saker och feta uppdrag, samtidigt som det kom riktigt tunga trauman och smällar. Det blev svårt att hålla sig psykiskt stabil i skallen.

När hon berättade för människor i Stockholm att hon skulle lämna huvudstan – för ett hus med 17 mil till närmaste flygplats – var det många som tyckte hon var galen. Men planen var att bli motsatsen.

– Det räcker inte med låtsasförändringar, det funkar inte att lägga in en spa-dag här och där eller bio en gång i veckan. Inte om du har haft riktiga trauman som satt sig i ryggmärgen. För att kunna förändra saker totalt krävs drastiska åtgärder. Landar de dåligt så "jaja, men om det kändes pissigt innan vad är då skillnaden?" och om det landar bra är det jävligt bra att du gjorde det, säger hon.

När hon lämnade Jokkmokk 2015 gjorde hon det med en viss besvikelse över hur hon behandlats i hemorten då kritiker gjorde sig hörda runt knuten. I dag upplever Maxida Märak tillvaron annorlunda.

– Det är fantastiskt. Det är länge sedan jag passar in i en mall. Det låter klyschigt, men det finns ett visst sätt – speciellt i småstäder – som man ska leva efter, verka och vara för att vara godkänd som kvinna, same, som förälder och karriärkvinna.

– Jag fattade ganska tidigt att det aldrig skulle funka för mig och det är därför jag kan bo här nu. Jag har två liv. Det är ett helt annat liv när jag är utanför Jokkmokk än här, men det ger inte mig ångest.

Tillvaron som turnerande musiker gör att långa arbetsdagar är fullspäckade med möten, intervjuer, resor och produktion. Hemma i Norrbotten prioriterar hon äta, sova, träna och umgås med släkt och vänner.

– Jag hade kunnat försöka klämma in fika fem gånger i veckan, för att socialisera och hänga som man s-k-a göra, men jag orkar inte det. När jag är ute på vägarna och när jag är i studion träffar jag folk hela tiden och jobbar hela tiden. Jag har ett tempo som bara "bam, bam, bam, bam, bam" – det är klubbmiljö, sociala medier och ett helt annat liv. När jag är här får jag vara den här lilla enstöringen och det är okej.

– Det har varit magiskt faktiskt. Det finns en gräns på vad du kan hitta på här, här måste jag inte ha mitt största sociala umgänge. Här behöver jag inte ha utekvällar eller hundra vinkvällar, det är inte mitt fokus här.

Men allt har inte varit guld och gröna skogar under vintern, snarare mörker och kalla skogar. Maxida Märaks psykiska välmående har inte gynnats av den mörka årstiden och drömmen är att kunna utöka bostäderna med tillflyktsorter i både Stockholm och i ett varmare land.

– Jag kommer inte bo här hela tiden. För att jag ska kunna vara en bra mamma och förebild och ha mitt jobb, som är slitigt, måste jag fungera. Det gör jag inte om jag är inlåst på ett och samma ställe, säger hon.

Förra veckan hämtade hon hem en ny familjemedlem, en hundvalp, och den 26 april visar hon upp nästa tillkomst – EP:n "Ärr". Sedan hon bosatt sig i Jokkmokk har tillräckligt många låtar kommit till för att fylla både en EP och debutalbumet som släpps i september.

Singeln "Hatar" visar upp en något popigare sida av Maxida Märak, där hennes patenterade råa rapmusik får sällskap av mer kommersiellt gångbar sång.

– Det har varit lite medvetet att jag inte har sjungit tidigare, jag var ganska skraj för att bli inplacerad i ett sångfack som jag inte var intresserad av. Jag tycker det är jättekul att sjunga men det var viktigt för mig att bli mer etablerad och respekterad textförfattare än att sjunga skönsång, säger hon.

Det betyder däremot inte att allvaret i texterna inte speglar EP-titeln. I en tid där klimatångest, sociala medier och uppmärksammade hashtags fyller folks medvetanden vill Märak fortsätta vara ett baseballträ i debatten.

Kanske är det därför låten "Ta dig tillbaka" betyder extra mycket för henne.

– Den speglar destruktiva förhållanden. Det går inte att vara en normal, medveten människa och inte ha en åsikt om metoo i dag. Som kvinna är jag så glad över att det hänt samtidigt som man är rasande och fruktansvärt sorgsen över att det behandlas som om det nyss har dykt upp. Jag tänker också på alla kvinnor som inte får manifestationer eller blir upplyfta och upphöjda till skyarna – sådana som kanske är kvar i skiten och blir ifrågasatta över varför de är kvar i ett destruktivt förhållande. Det händer hela tiden.

Har metoo-rörelsen gjort att du sett på egna upplevelser med andra ögon?

– Ja, faktiskt. Jag har trott att jag har varit den där människan som har haft stenkoll. Men även jag, som är jävligt orädd och lätt skulle kunna dra till någon på käften som rör mig, ser tillbaka på situationer där jag tänker "vad hände där egentligen?". Det är läskigt när man måste fundera över vilka andra situationer jag kommer på snart, det dyker upp några då och då.

Några speciella troll du vill dra ut i ljuset?

– Inte för att jag är rädd för att dra ut troll i ljuset, snarare finns det för många – hur ska jag välja någon? Och då känner jag att jag måste berätta hela historien och, för min egen skull, känner jag inte att jag behöver göra det i den här plattformen.

Historieberättande kommer hon hinna med ändå. Med sitt debutalbum färdiginspelat och en ny EP i ryggen åker Maxida Märak ut på en kortare turné med start i Stockholm på fredag.

– EP:n är som ett smakprov på debutalbumet och ska sammanfatta större delen av historierna som jag väljer att berätta nu. Det är ett nytt år och det krävs nya historier. Jag vill också ut och berätta dem, det är viktigt för mig som artist att kunna utvecklas i takt med att man utvecklas privat.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Tosser