I sommar arrangeras Kirunafestivalen för 19:e gången och sin vana trogen har stora artister som Lena Philipsson, Sven-Ingvars och Hov1, bokats till festen. Men ekonomin som blomstrade för tio år sedan har blivit mer ansträngd och till sommaren tvingas arrangörerna minska antalet akter för att rädda plånboken.
– Vi har ungefär samma antal besökare varje år, men vi ser att artistgagerna har chockhöjts sedan 2011. Vi har våra intäkter samtidigt som vi ser hur mycket dyrare artisterna är. Därför drar vi ner i produktionen för att kunna fortsätta ha en hög nivå på artisterna, säger arrangören Alex Olofsson.
LÄS MER: Millencolin är klara för Kirunafestivalen
Resultatet blir att Graveyard och Millencolin avslutar fredag och lördag – klockan 23.00 i stället för vid midnatt.
– Folk tappar fokus ju längre kvällen går, de sitter i öltälten och dricker eller något annat som drar. Då tror vi att det är bra att avsluta med sådana rökare på Cityscenen i stället, säger Olofsson.
En annan anledning till att ekonomin är svårare att få runt är att sponsorpengarna inte strömmar in på samma sätt som tidigare.
– Vi svettas inte men vi kan inte sluta trampa vatten, då kan vi få problem. Vi kan inte ta ut segern i förskott – det märker vi, säger Alex Olofsson.
LÄS MER: Sabina Ddumba klar för festivalen
Trenden bland övriga stadsfestivaler i landet är att konceptet med entrékostnader skrotats till förmån för en gratisfestival med färre stora artister.
– Det är en verklighet vi är medvetna om, vi är väldigt stolta och glada över att vi har kunnat behålla det här konceptet. Många har tvingats göra om helt, men vi har klarat oss. Vi får se hur länge vi är kvar i den nuvarande formen, vi hoppas på det bästa.
LÄS MER: Ny rockfestival i Kiruna – på klubbens bakgård
Har du några farhågor?
– Om vi tappar sponsring av drakarna påverkar det vår ekonomi jättemycket. Många bäckar små ... men skulle vi tappa någon av drakarna hade det varit väldigt tråkigt.
Vad skulle det innebära?
– Skulle ekonomin i Kirunafestivalen gå dåligt måste vi kanske se över vad vi kan skala ner på till nästa år. Kirunafestivalen är viktig för Kiruna och måste leva kvar, men får vi inte runt ekonomin måste vi se över på vilket sätt den ska finnas kvar, säger Alex Olofsson.
Hade det fungerat att göra det till ett gratisevenemang?
– Absolut, det tror jag vi hade fixat på ett eller annat sätt. Jag är optimist.