"Idol-Kim" om tårarna som tittarna inte fick se: "Tappade det"

Slutaudition blev en tuff prövning för "Idol"-deltagarna, nu berättar Kim Lilja om tårarna som tv-tittarna inte fick se. "Du är helt förstörd".

10 september 2019 20:10

I tisdagens avsnitt av "Idol" klev Luleåsonen Kim Lilja upp på scenen och levererade en minnesvärd version av Lukas Grahams "Love Someone" inför juryn. Ensam på scenen visade Lilja prov på en stark röst och avslappnad inställning.

– Skönt att äntligen få se någon som ser så självklar ut på scen, Kim. Det var ett tag sedan nu, sa Nikki Amini.

Jurykollegan Anders Bagge var ännu mer lyrisk.

– Om inte folk förstår det så är det är enormt musikaliskt att kunna gå från svag röst upp till att byta så högt upp med perfekt pitch med dist och sedan landa tillbaka. Det är svårt att hitta dynamiken. Jag tycker att det här var fenomenalt – du är intressant hela du. Man undrar vart det ska ta vägen någonstans, sa han och utvecklade senare:

– Det finns en explosivitet som är gudabenådad på något sätt. Han berör på ett annorlunda sätt, känslomässighet är 2019 års stora grej.

Läs mer: "Jag hånskrattade när de sa att det skulle vara tufft"

Men trots Liljas lugna yttre hade han haft en emotionell natt inför solosången. För Norrbottens Media berättar han om känslostormen.

– Jag sov fem timmar på de första två dygnen – och så gick jag vidare till solosången och då är det helt omöjligt att sova. Då är det upp till dig själv, säger 25-åringen

Lilja berättar att texten till "Love Someone" satte fingret på känslorna han själv inte kunnat uttala och under de tuffa omständigheterna träffade orden hjärtat.

– När jag satt och läste texten i hörnet började jag "choka" – och bara tappade det. Jag började fulgråta och jag fattade inte varför, samtidigt som jag asgarvade rann tårarna.

– Folk bara tittade. En två meter lång kille på 110 kilo från Norrland sitter och asgarvar och tokgrinar (skratt). De bara; "herregud hur mår du?".

I programmet berättade den tidigare hockeyspelaren att han lärt sig att kontrollera känslorna och inte visa sig skör utåt.

– Jag är inte den som gråter lätt, men jag bara tappade bollen. Men psykisk påfrestning, spänningar och nervositet tillsammans med de personliga referenserna i låten ... det var bara så konstigt, säger han.

Efter att de 32 deltagarna på solosången uppträtt ska juryn avgöra vilka 20 som går vidare till nästa veckas direktsända kval. Beskedet sänds på TV4, torsdag 20.00.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Tosser