Hon skrev musik om utvisade vännen

Agnes Hustler firar nationaldagen genom att släppa musik om vännen som inte fick leva i Sverige. "Det är mycket känslor inblandat", säger hon.

5 juni 2019 19:45

Föräldralösa Antonia "Fofa" Paulo kom till Luleå 2016 från hemlandet Angola där hon felbehandlats för en cancer hon inte hade, i Norrbotten fanns sedan tidigare bland annat brodern Principi Paulo, som engagerade sig för systern.

Drygt ett halvår senare placerades "Fofa" på ett hem tillsammans med andra personer som nekats asyl och tvingades lämna landet. Med henne då fanns Agnes Hassler, syskonen Paulos gemensamma vän.

– Det var väldigt surrealistiskt och sorgligt. Det första "Fofa" sa när vi kom till boendet var att hon hade en dålig känsla, några dagar senare hade andra boenden förföljt henne och misshandlat henne inne på boendet, berättar Hassler.

I känslostormen kring "Fofa" Paulos utvisning föddes EP:n "Song to a nation" som släpps under namnet Agnes Hustler på nationaldagen tre år senare.

– Det är mycket känslor och många beslut som ska tas när det är många inblandade, det är inte bara att skriva om någon annans liv så öppet som jag ville göra, berättar hon.

LÄS MER: Glädje när cancersjuka systern kom till Luleå

Temat på EP:n är att lyfta fram asylprocesserna och berätta syskonen Paulos livshistoria, även om brodern Principi som gick från att sälja vatten på gatorna i Angola till att ordna välgörenhetskonsert i Luleå.

– Det kom naturligt. Jag kan erkänna att jag begått brott och kommit undan på grund av rasprofilering, ingen misstänker en vit akademikertjej. Man märker hur mycket vi behandlas olika beroende på grund av sin hudfärg, säger hon.

– Det är så extremt segregerat men vi tänker inte på det eftersom vi lever i våran bubbla.

LÄS MER:En kväll till stöd för Fofa

I dag lever "Fofa" som gift kvinna i Portugal och har fått vara med och påverka innehållet på EP:n och "Fofa´s song".

– Eftersom det är hennes historia vill jag inte säga för mycket, därför vill jag låta musiken tala i stället, säger Hassler.

Brodern Principi bor kvar i Sverige och berättar att den snart 20-åriga lillasystern är glad och tacksam över att hennes liv blir musik genom Agnes Hustler.

– Jag har pratat med "Fofa" och hon är väldigt stolt över att hon kan bli ett föredöme för kvinnor som flyttar till landet och till invandrare som går igenom samma sak. Det finns tusentals andra människor som lever i liknande eller svårare situationer som vi, säger han.

Själv upplever han att det är svårt att som utlandsfödd få en naturlig plats i samhället med anställning och tycker att fler borde få chansen att visa vad de kan.

– Det är genom alla de här upplevelserna som Agnes sett hon skrivit en låt och det är väldigt fint. Hon beskriver hur det kan vara för en person som bott utomlands och vilken process det kan vara för att få ett bättre liv. Det uppstår väldigt svåra situationer – en del är tvungna att gifta sig för att få medborgarskap och det funderade vi också på men gjorde det inte eftersom det kändes fel, berättar Principi Paulo.

LÄS MER: Agnes Hustler gör sin röst hörd

I ett pressutskick berättar systern "Fofa" Paulo om hennes upplevelse kring utvisningen.

"När Sverige nekade mig asyl och jag deporterades sa Migrationsverket att någon skulle vänta på mig på flygplatsen i Portugal, att Portugal skulle ge mig skydd och att jag kunde stanna där. När jag anlände till Portugal fanns det ingen som väntade. Jag var utan mat och vatten i 18 timmar. Vi hade funderat på olika sätt för mig att kunna stanna i Sverige , till exempel genom förhållande, men jag var rädd för att bli arresterad".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Tosser