Hon hittade Game of thrones-tronen i Kirunafjällen

Järntronen från "Game of thrones" finns i Kirunafjällen – och Josefine Vallenå har suttit på den. "Det var jättecoolt", säger hon.

21 mars 2019 15:45

Den 14 april är det premiär för den sista säsongen av "Game of thrones" och fans över hela världen skapar hysteri inför avslutningen. Bland fantaster – och spelbolag – spekuleras vilt vem som ska regera de sju kungarikena i Westeros och ta plats på "järntronen".

Redan nu kan vi avslöja att Josefine Vallenå från Umeå är en av dem.

På nätet har "Game of thrones" officiella konton startat en utmaning där folk runt hela världen ska hitta olika varianter av Järntronen utplacerade i naturen. På sociala medier har följarna kunnat hitta ledtrådar och se långa videos av tronen i vintrig fjällmiljö. Ett norrsken fick Vallenå att gissa på att det kunde vara i Sverige och efter att ha letat på Google maps och följt Twitter-trådar kom hon fram till att Järntronen fanns någonstans i närheten av Abisko.

– Det kändes lite motigt när jag insåg var det var och att det är en åttatimmars bilresa från Umeå – och sedan leta på plats. Då kände jag att det kunde vara värt det om jag hittade den – men om jag inte hittade det skulle det vara tråkigt (skratt).

LÄS OCKSÅ: Här spelar GOT-stjärnan in film i länet

LÄS OCKSÅ: Emilia Clarke om "GOT": "Det största som hänt"

Halv tre på natten kom hon fram och började leta direkt, men mörkret gjorde att hon snabbt insåg att det inte skulle gå. I stället började "the quest" på allvar klockan åtta på morgonen och letandet gav resultat.

– Jag kom upp för krönet själv och såg tronen först, så jag fick ropa efter honom och be honom komma. Det var jättekul, jättecoolt, berättar Josefine Vallenå.

Efter att ha lagt ut bilder på sig själv sittandes på tronen fick hon ta med sig kronan hem och fick erkännande av både HBO och "Game of thrones" på sociala medier.

– Det var väldigt värt det, det var ett väldigt fint område och kul att uppleva det också. Bara ett norrsken på natten hade kunnat göra det bättre, säger Josefine Vallenå.

Ska du jaga rätt på nästa plats i tävlingen också?

– Jag kommer fortsätta följa tävlingen men jag gissar att nästa plats är långt bort och resebudgeten är inte så stor (skratt). Men det är jättekul att leta.

Järntronen, som troligtvis är en replika, kommer att stå kvar på sin plats i Kirunafjällen under de närmaste två veckorna för att låta fler få chansen att hitta den.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Tosser