Hans Rosenfeldt har guidat till Storgatans öppna café och plockar fram anteckningsblocket i samma rörelse som han sätter sig ned på stolen. Med pennan i handen ersätter han potentiellt kallprat med frågor om Haparanda, Norrbotten och norrbottningar.
Författaren är på plats i gränsstaden, för andra gången på ett halvår, för att lära sig mer om skådeplatsen i hans kommande bokserie. Tidigare har han nöjt sig med Google men nu väntar möten med polis, kommun och lokalinvånare – denna dag passar han på att ställa journalisten frågor innan han svarar själv.
– Det känns bra att få känslan rätt, jag vill att det ska vara en slags "Fargo"-stämning – ganska ödsligt och tomt men med brottslighet. Då ska man nog vara här och inte sitta i Stockholm och gissa, jag får en
känsla av att det är lätt att få en schablonbild av Norrbotten om jag inte är här, berättar han.
– Sedan är det en bonus om norrbottningarna inte hatar det naturligtvis, det är alltid bra med tanke på att det ska bli fler böcker.
Förväntningarna är höga redan innan den kvinnliga huvudkaraktären, boendes i villakvarteret nära kyrkan, fått något namn. Förlaget Nordstedt tänker rikta lanseringen mot den internationella marknaden och har inte gjort en liknande satsning sedan megasuccén "Millennium".
Men Rosenfeldt, som både ligger bakom tv-succéerna "Bron" och brittiska "Marcella" såväl som bokserien om Sebastian Bergman (drygt fyra miljoner sålda exemplar världen över), är van vid framgångar.
Blir det stadsvandringar i böckernas fotspår sedan?
– Vi får väl se om det blir rundturer och bussar. Nordstedt har gått ut hårt och satt press på mig, men det är roligt – de satsar verkligen, säger han.
– Förhoppningsvis blir det lite som Wallanders Ystad och Läckbergs Fjällbacka, en plats som folk gärna hade sett i verkligheten. Malmö har ju rundturer som kör i "Brons" fotspår, på olika inspelningsplatser och mordfyndplatser – som sedan avslutas med att man kör över bron.
Författaren är kontrakterad för två böcker och har ytterligare två planerade för de närmaste fem åren. I april planerar han att tillfälligt flytta upp till Haparanda för att färdigställa skrivandet.
– Det verkar ha spridit sig fort att jag ska skriva en bok här uppe, alla är oerhört vänliga. Inte inställsamt utan på ett uppskattande sätt, alla verkar vara väldigt glada över att jag är här. Haparanda växer på mig måste jag säga. Om jag dessutom ska bo här en månad kommer det nog bli väldigt bra, konstaterar han.
Med tanke på din bakgrund, blir det tv också?
– Om man i dag ger sig ut för att skriva en serie, som jag ska göra, är tanken att man förr eller senare ska försöka göra film av det – eller tv som det ser ut just nu. Det ligger nog i bakhuvudet någonstans, men då ska nog de första två böckerna finnas först så det ligger några år framåt i tiden, säger Rosenfeldt.
– Vi kommer utforska det definitivt, beroende på hur den tas emot så klart. Om ingen vill veta av den som bok är det väl tveksamt om någon tänker göra film på den. Men det finns i planen så småningom att troligtvis göra tv eller film.
En ny mordserie på gränsen mellan två nordiska länder?
– Det första offret är från Ryssland så det blir både finskt och ryskt inblandat. Men som det ser ut kommer ingen finsk polis arbeta med den svenska polisen (skratt) – jag ska till varje pris se till att det inte blir "Bron".
Om satsningen når samma framgångar som förlaget hoppas på kan Haparanda snart vara förknippat med mordgåtor och Hans Rosenfeldt i stora delar av världen.
– Det hade ju varit lite jobbigt för Haparanda (skratt), förhoppningsvis har de andra som är mer förknippade med dem. Men i och för sig – om det blir en succé lär det dyka rätt högt upp på Google om några år, säger författaren.
– Det hade naturligtvis varit roligt om det kom Haparanda till gagn. Men det är säkert en bit bort, kring 2024, när jag har släppt tre–fyra böcker – första boken kanske inte ger en jätteboom. Det är inget de ska ta höjd för i budgeten nu (skratt).