Festival med konst och musik i fokus

APA-festivalen är en multikonst-festival där musiken fungerar som inramning och dragplåster.

16 juni 2010 06:00

 

Arrangören Elin Alexandra Sundström hoppas att popduon Taxi Taxi! ska locka festivalbesökare till Kulturgården i Gammelstad som sedan får ta del av konsten.

 

- Jag tycker också att man ska uppleva konst i kombination med musik. Det ska inte bara vara vita väggar och absolut tystnad. Jag vill att det ska vara avslappnat, säger Elin Alexandra Sundström, som även är en del i konstföreningen Arty Fun Fun (och cellist i bandet Vikta fåglar).

 

Sundström vill att APA-festivalen blir årligt återkommande och ska ha inslag av konst, poesi, performance och musik.

 

- Det ska inte vara så uppstyrt. Men för att få folk att lockas av konsten måste man ha musik att erbjuda. Det känns bra att vi lyckats ta hit ett kvinnligt band som Taxi Taxi! där frontfigurerna är tvillingsystrar (red. anm. som dessutom har rötter i Luleå), säger Sundström.

 

Upptagna dagar
Hon har mycket kvar att göra innan Kulturgården blivit ett fullfjädrat festivalområde.

 

- Hämta ljudanläggning, göra en avspärrning av området, kommunicera med folk som hjälper till och sedan gäller det att dirigera folk så de hittar hit, säger hon.

 

Interiören i en kåk strax intill Kulturgårdens huvudbyggnad ska dessutom rustas upp för att husera konst-
utställningen.

 

- Huset är från 1700-talet och är halvt nedfallet. Det har inte använts sedan 1960-talet och det är en massa glas på golvet, säger hon.

 

Tanken är att festivalen blir startskottet för en ny musikalisk arena i Luleå. Sundström ska fortsätta anordna spelningar september ut.

 

- Man kan säga att det här är en fyra månader lång festival. Band som Hotad apa och Vikta fåglar kommer att uppträda.

 

Festivalens tema är moder jord.

 

 

 

fakta
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!