Endast "fucka ur"-stilen lockar folk

Jag vill skrika ”Fattar ni hur bra det här är?” – men det är ingen som lyssnar. Det är svårt att höra någonting bakom en Halloweenkostym.

3 november 2018 16:37

När jag pratar om hur musiklivet i Norrbotten var bättre förr brukar jag ofta återkomma till spontana kvällar i skolmatsalar och storslagna evenemang med Refused, Fireside och Abhinanda – under samma tak.

Sådant händer inte längre brukar jag säga och så är det väl också till stor del. Men ibland har dagens verklighet möjlighet att slå gårdagens kärleksdikt. Som under Halloweenfesten i Piteå till exempel.

Förutsättningarna för magi var minst sagt goda. I stället för att samla Norr- och Västerbottens populäraste HC-are som på 90-talet fanns här några av Sveriges hetaste artister i Lamix, Silvana Imam och LBSB under samma tak. Förköpen hade gått åt som godis på allhelgona och konkurrensen var tämligen obefintlig.

Men jag upplever det som att livemusik inte har samma ställning idag som då. Det är betydligt viktigare att kunna visa upp en originell och snygg Halloweenkostym och träffa rätt människor att visa upp den för än att svepas med av musik.

Fredagen på Pite Havsbad var som en bröllopsfest. Gästerna ägnade större delen av kvällen åt att tänka på hur de förde sig och hur deras utklädnad såg ut – fram till kosläppet på andra sidan midnatt då sminket svettades bort och fokus låg på att ha roligt. Först då blev musiken intressant för många.

TV: Lamix hyllar spelningen i länet

Det spelar det ingen roll hur många hästkrafter som finns bakom scenen om det inte finns någon koppling till publiken.

När jag såg Lamix på Musikens makt i somras blev jag väldigt betuttad av energin och trycket som levererades från scenen. Det märks att Lamborghinin inte riktigt orkar nå samma maxhastighet när underlaget är sämre. Men det är fullständigt säkert att Lamix är en pålitlig underhållare. ”Seynabo Jallow”, ”Hey Baby” och ”nu blir det åka av”-låten själv är mer lämpade för en moshpit i Hertsöskolans matsal än en klockan 22-spelning under kristallkronor.

Det var en bra spelning – men inte bäst.

Silvana Imam var inte heller bäst. Vilket i sig är en sjuk mening att skriva (i paritet med jorden är platt).

Och egentligen är hon ju det, bäst, men kombinationen av okända låtar, hård konkurrens med baren och kort speltid gör att hon inte riktigt puttar omkull mig lika hårt som vanligt.

Rapparen gjorde egentligen allt hon kunde. Marscherade fram och tillbaka över scenen, mötte publiken, såg dem i ögonen och såg nästan ut att vara positivt överrumplad av den – i hennes mått mätt – mediokra skaran människor. Med Silvana på scenen blev det bättre. Men hon var inte bäst.

LÄS MER: Träff med förtegen Silvana Imam i Piteå

De fyra maskerade snubbarna i LBSB var uppenbarligen höjdpunkten för de flesta. Antingen var det för att publiken äntligen fick se utklädda människor även på scenen eller så är det för att det endast är ”fucka ur”-stilen som lockar folk i dag.

Det blir ett jävla tryck och en jävla fest med LBSB på scenen, konfettikanoner och snurrande handdukar. Folk har roligt, hoppar och snapchattar – men jag har svårt att tro att gåshud framkallades någonstans tack vare den musikaliska briljansen. Att ”Pumpa den” och ”Aristobär” båda spelats elva miljoner gånger på Spotify är resultatet att de förekommit på elva miljoner shotsfester.

LBSB blir bröllopsfestens partyavslutning där det är kul att sjunga med i låtar som aldrig annars tar sig in i vardagsrummet.

En härlig avkoppling för publiken – skönt att kunna släppa tanken på sig själv en stund.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Tosser