Efter mörkret: "Hade inte deltagit i livet mer"

Simon Trabelsi diagnostiserades som bipolär och hittade ingen glädje i livet. Då bestämde han sig för att lämna allt i USA, flytta till Luleå och är nu aktuell med sin första solosingel på tio år. "Mycket roligt hände runt mig men jag var aldrig riktigt lycklig", säger han.

12 juni 2018 19:12

Ända sedan Simon Trabelsi bjöds upp på scenen som 15-åring och freestylade inför ADL under en konsert har han omtalats som Luleås stora raptalang.

Men för ett och ett halvt år sedan lämnade han sitt jobb inom marknadsföring och boende i USA, där han bott sedan början av millenniet. För att hitta sig själv, på egen hand, i Norrbotten.

– Jag visste att mitt liv behövde en övergripande förändring, jag behövde verkligen göra en seriös satsning på musiken, umgås med människor jag bryr mig om och att hitta livsglädjen. Jag hade tappat den. Mycket roligt hände runt mig men jag var aldrig riktigt lycklig. Diagnoserna blev ett steg på vägen för att förstå att min glädje ser annorlunda ut och behöver alltid göra det, berättar han.

LÄS MER: Världens blickar mot Blänk: "Allting klickar nu"

Några år tidigare hade han diagnostiserats med adhd och som bipolär, utan att göra några större förändringar i livet.

– Jag har inte mått bra någonsin. Jag blev diagnostiserad 2010 men tog mig aldrig tid att verkligen hantera det, jag fokuserade mer på att klara av det än att läka. Till slut blev det för mycket, säger Simon Trabelsi.

Han bestämde sig för att ge sig själv tid att inte göra någonting, bara sysselsätta sig med det han ville – när det passade honom.

– Efter åren i USA, där jag jobbade fulltid och körde musik på sidan om, insåg jag att det inte var rätt. Jag bestämde mig för att ta ett break och sedan börja bygga upp mitt nya liv, jag tror att jag äntligen är i uppbyggnadsfasen nu. Bit för bit.

Vad hade hänt om du inte gjort någon förändring?

– Då hade jag inte deltagit i livet mer. Jag hade checkat ut, pretty much. Det kändes som en rationell sak att göra, om du måste vara levande hela tiden och det suger att leva – vad får du ut av det?

LÄS MER: Blänk går på djupet med nya albumet

I lägenheten på Örnäset har han hittat tillbaka till glädjen och musiken, samtidigt som han har börjat läsa in ljudböcker på sidan om. Låtarna som skapades i Atlanta har han med sig och under namnet Sir Ivy har han släppt sin första solosingel på tio år, samtidigt som Blänk ligger på is.

Låten "Clouds" sammanfattar hans tankegångar de senaste åren.

– Det kändes lämpligast att släppa den först, som en redogörelse. Att ifrågasätta var jag varit och sedan svara på det i viss mån, jag har tagit mig tid och fokusera på det som gjort mig glad. Clouds, att vara med huvudet bland molnen handlar om att leta efter himlen. För mig har det handlat om att hitta vad som är himmel på jorden för mig, säger Simon Trabelsi.

Tillsammans med Cha-Em och Milagro har han också funnit ett berikande samarbete i Luleå och de räknar med att släppa någon typ av mixtape ihop. Tanken är att Sir Ivy ska släppa en EP inom kort och material till ytterligare 20–30 låtar ligger sedan och väntar på att nå en publik.

Men först; sommar.

– Jag ska försöka köra live så mycket som möjligt och fundera ut saker. Mycket live, mycket inspelningar, mycket vibe, mycket vara glad och le i solskenet (skratt).

Känns det bra nu?

– Jag känner mig ganska groovy just nu, det känns jättebra. Samtidigt har jag accepterat att jag inte alltid kommer må bra och det är okej, när det blir så får jag hantera det då.

Sir Ivy

Namn: Simon Trabelsi

Ålder: 32 år

Bor: Luleå

Karriär: Slog genom på "Scensommar" i Luleå, 2001 då han freestylade med ADL. Flyttade senare till USA, först Hawaii och sedan tog han examen vid Darmouth College 2008. Släppte musik under namnen Simon T och Young Ivy, 2008 kom albumet "Ground up grind" innan han blev medlem i gruppen Blänk, som släppt "You've never been to Sápmi" (2009), "Áurinko Rising Again" (2012), "Only Built For Northern Lights" (2015) och ”Weary Soul” (2017).

Aktuell: Med singeln "Clouds" under namnet Sir Ivy.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Tosser