Självplågare med skrattet som drivkraft

Det sprakar mellan Åsa Persson och Monica Lindgren. Den Luleåaktuella duon är ett självspelande humorpiano.

15 september 2011 06:00

Under pågående intervju uppstår en sanslöst rolig improvisation, vilken slutar med att Monica Lindgren gräver efter anteckningsblocket i väskan.

- Vänta! Jag måste skriva ned det här nu, så att vi kan plocka upp det sedan.

Sketchen föds apropå frågan om män respektive kvinnor i humorbranschen marknadsför sig på olika sätt. Åsa Persson och Monica Lindgren menar att männen generellt har en vräkigare framtoning.

Bäst i Sverige
Och simsalabim! De båda komikerna sprutar ur sig långa haranger om den egna förträffligheten.

- Haha, vi skulle kunna säga: "Tja, vi är ju bäst i Sverige, att vi inte har varit här och spelat förut beror på att vi inte har haft tid". Vi är nog mer försiktiga. Men vi hjälper varandra att tro hårdare på det vi gör, säger Monica Lindgren.

- Men samtidigt vill vi ju vara ödmjuka, tillägger Åsa Persson.

Humorshow
Duon är aktuell med humorshowen Men?s night - en show för mogna män och kvinnor som vågar. Efter fullsatta spelningar i bland annat Piteå, Skellefteå och Umeå står Luleå på tur.

- Det är en show med igenkänning, den är osminkad, nära, hjärtlig och rå. Man får inte vara för pryd, säger Åsa Persson.

Sketcherna föds ur ett samarbete som båda beskriver som rappt och prestigelöst.

- Jag kan komma med en idé och nästa dag har Monica skrivit en text, säger Åsa Persson.

Showen bygger på egna upplevelser, utseenden och tillkortakommanden. Det handlar om att våga utsätta sig för ett visst mått av självplågeri.

Självutlämnande
- Det är läskigt men en del av livet och livet är läskigt. Jag är nog lite av en sadomasochist. Det är något så fascinerande med att gå ut på den där tunna isen och märka att den bär. Jag har aldrig så roligt i mitt liv som när jag går upp på scenen, säger Åsa Persson.

När det ska vridas och vändas på humorn som fenomen landar man ofta i begreppet timing. Monica Lindgren understryker vikten av att känna in publiken. Det gäller att hålla åskådarna på halster och drämma till i exakt rätt ögonblick.

Hur vet man när något funkar?

- Ja, man kan ju fråga Anja Pärson hur hon kan veta när det flyter, att åket är perfekt. Man bara vet, säger Åsa Persson.

Förebilder
Komiker som placerar sig högt på duons topplista är Robert Gustavsson, Sissela Kyle och Mia Skäringer. Den sistnämndas föreställning Dyngkåt och hur helig som helst spelades i Kulturens hus i Luleå och sändes nyligen i SVT. Det är en självutlämnande föreställning som river ned skratt varhelst den spelas men som samtidigt har ett nästan bottenlöst allvar. Riktigt så djupt ned i svärtan går inte Åsa Persson och Monica Lindgren - ännu.

- Både jag och Monica sitter på livserfarenheter som vi inte själva har rett ut ännu. Man kan inte utföra sin terapi på scenen, det måste man ha gjort innan man går upp. Det tror jag att Skäringer har gjort.

Parallellt med spelningarna av Men?s night skriver duon på en julshow samt Men?s night 2.

Åsa Persson från Piteå slog igenom med figuren Belinda Bengtsson. Hon har också jobbat som programledare i SVT:s Eftersnack.

Monica Lindgren från Skellefteå har jobbat inom teater och revy i 30 år. Hon har också arbetat som producent på Västerbottensteatern.

Komikerduon spelar showen Men?s night - en show för mogna män och kvinnor som vågar i Kulturens hus i Luleå, den 23 och 24 september.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johanna Hövenmark