Blänk går på djupet

Med kommande albumet "Weary Soul" hoppas Blänk kunna göra skillnad i lyssnarnas liv.

25 mars 2017 08:30

Sedan albumdebuten med ”You’ve Never Been To Sápmi” 2009 har electro-hiphoptrion Blänk, med rötterna i Luleå och Kalix, varit ett svårgreppbart musikaliskt fenomen som ständigt tycks stå på gränsen till ett genombrott. Rapparen Simon Trabelsi, sångerskan Lina Öhman och producenten Klas Granström har tidigare varit utspridda i Stockholm (Granström och Öhman) och Atlanta (Trabelsi). Men sedan några dagar tillbaka är de för första gången i karriären bosatta närmare varandra, något Simon Trabelsi tror kommer vara till både gruppens och publikens fördel.

– Jag har flyttat hem till Luleå efter nästan tio år i Atlanta. Jag tror att anledningen till att vi inte riktigt lyckats connecta med publiken tidigare är att vi sällan kunnat uppträda live. Men den kommer det definitivt bli ändring på nu, det ska bli kul att kunna vara fysiskt närvarande.

Och flytten kom lägligt. Den sjunde april släpper Blänk sin tredje fullängdare ”Weary Soul”. Ett album där man jobbat på ett annorlunda sätt och med ett tydligare tema än tidigare.

– Vi har jobbat snabbare och mer koncentrerat och försökt spela in så mycket som möjligt tillsammans i studion i Stockholm, istället för att jag spelat in mina delar i Atlanta. Det tror jag har gjort en stor skillnad för känslan på skivan. Och temat skiner starkare på den här skivan än vad det gjort tidigare, det kretsar runt ångest, osäkerhet, hopp, drömmar och en längtan efter att känna sig hemma någonstans. När vi gjort klart skivan sa jag att nu känns det som att jag kan dö. Inte för att låta mörk (skratt), men det ländes som att nu har jag fått berätta det jag vill berätta, säger Simon Trabelsi.

Blänk har tidigare både hyllats och fått kritik för att vara genremässigt svårplacerade, och det är ingenting man försökt ändra på med "Weary Soul".

– Vi är för indie-electro för hiphop och för hiphop för indie-electro, men det är ett val vi gjort. Vi gör bra musik och det är det som räknas. Den här skivan kanske är lite mer organisk än tidigare, lite mer åt hiphop-indie-hållet, men det är fortfarande Blänk, menar Simon Trabelsi.

Albumet har föregåtts av tre singlar som fått ett varmt mottagande på olika musikbloggar. Men om det här bli gruppens genombrott eller ej är inte vad som står i fokus för Simon Trabelsi.

– Det är klart det är kul om man får många lyssnare och blir nominerad till priser, men jag hoppas att den här skivan kan betyda lika mycket för de som lyssnar på den som den gjorde för oss när vi skrev den. Det är det viktigaste för mig.

Blänk

Simon Trabelsi (rap), Lina Öhman (sång) och Klas Granström (producent).

Debuterade med albumet "You've Never Been To Sápmi" (2009). Uppföljaren "Only Built For Northern Lights" släpptes 2015, och den sjunde april kommer tredje albumet "Weary Soul".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
John Strömshed