Avslöjar: Så blir Luleås nya musikfestival

En ny inomhusfestival i Luleå med en av landets hetaste artister på scenen. I mars blir det verklighet.

26 januari 2018 20:05

2015 arrangerades Minus 30 grader för sista gången i Kulturens hus. Med artister som Miriam Bryant och Thomas Stenström på scenen svek publiken och Luleå Kommun valde att lägga satsningen på is.

Men efter två års frånvaro är det dags igen, före sommaren tog kulturnämnden ett beslut att återuppliva inomhusfestivalen och under David Jordanssons vingar presenteras ett nytt koncept under namnet ”Tre scener”.

– Vi ska ha underhållning i Lilla salen (Kulturens hus), Ebeneser och på Lillan. Vi hoppas att det ska skapa ett flow mellan scenerna under kvällen, säger David Jordansson, kulturutvecklare på kommunen.

Den 10 mars kommer arrangemanget äga rum och totalt kommer fem-sex akter flygas in för festivalen, samtliga kommer få lokala artister som supportakt 20 minuter innan de går på scenen. I slutet av nästa vecka räknar David Jordansson med att programmet är spikat men redan nu kan han avslöja att kvällens huvudakt blir Jireel, som utsågs till ”årets artist” på P3 guld förra helgen.

– Jag såg ett klipp med honom från Musikhjälpen och det var fullsmockat med yngre människor på torget i Umeå så jag tror att han kan locka en del, säger Jordansson.

LÄS MER: Galans snackis kommer till Luleå

Precis som Minus 30 grader har Tre scener fokus på att locka en yngre målgrupp, även om festivalen är öppen för alla. För att kunna tillfredställa Luleås yngre har David Jordansson använt sig av en referensgrupp av gymnasie- och högstadieelever.

– De har hjälpt till att droppa akter som de vill se. Men det är inte alltid lätt eftersom det kan vara allt från Veronica Maggio och Beyoncé till Björn Skifs, säger Jordansson och skrattar.

– Men deras input har verkligen breddat min lyssning den senaste tiden.

De bokade akterna kommer hålla till i Lilla salen och i Lillan, medan Exiled dance crew har fått uppgiften att arrangera en helkväll i Ebeneser, där det blir mer fokus på klubb än livemusik.

– Det finns fler scener i Luleå än de i Kulturens hus och det känns viktigt att kunna visa upp de vi har. Särskilt då vi har en yngre målgrupp känns det bra att de får se och ta del av det som finns, säger Jordansson.

I Kulturens hus kommer även foajén att fyllas med aktiviteter där bland annat en öppen scen ska göra det möjligt för spontana uppträdanden. Planen är att Tre scener ska bli ett årligt återkommande event.

– Vi har inte i närheten av samma budget som Minus 30, vi startar upp det här i en mindre skala och låter det växa med tiden, säger David Jordansson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Tosser