Det sämsta ur två världar

Volbeat suger. Det menar Kurirens Magnus Ekelund som ger danskarnas spelning i Pontushallen en Kurirhäst.

18 oktober 2010 06:00

 

 

Volbeat på Pontushallen. Jag är så Jokkmokksk att jag tappar orden när jag blir upprörd. Vi börjar helt enkelt med förbanden.

 

Danska The Kandidate öppnar kvällen. Ett slags trashigt death metal-band, med inslag av tung hardcore. Med frontmannen Jacob Bredahl i spetsen, som närmast kan liknas vid en tjur, gör de ett rått och hårt intryck enligt konstens alla regler.

 

Det är starka låtar med grym energi. Men tyvärr spelar de aningen kort.

 

En kvart senare är det dags för Entombed, som nu är uppe i sitt tjugonde år som band, att äntra scenen. Dessa pionjärer inom skandinavisk death metal, som växt och fått sin position typ helt utan medias hjälp, gör i kväll en avig dödspunkspelning med metauppmaningar till våld. Det sticker i trumhinnorna på ett bra sätt. När man lyssnar på dem känns det som att det blöder ur öronen. Vilket jag välkomnar varmt.

 

Men det känns lite omotiverat att ha dem som förband. Det passar inte riktigt in.

 

Fast de kanske har tröttnat på att vara hedniska gudar för en smal fåra människor.

 

Vad vet jag. Konstigare saker har hänt.

 

 

Här tar den musikaliska upplevelsen slut. Efter typ en timmes omotiverad väntetid är det dags för Volbeat. Det danska hårdrocksbandet, som Lars Ulrich från Metallica tog under sina vingar, har alltså dragit så pass mycket folk att Pontushallen känns som ett för trångt val. Det är för mig fullständigt obegripligt. Det här är så sjukt dålig musik. Att de har beskrivits som en metalversion av Elvis Presley är fullständigt desillusionerat och felaktigt. Detsamma de påstådda influenserna från rockabilly och Johnny Cash. Det låter exakt som Takida. Fast med konstlad Hetfield-macho-dum-i-huvudet-manér på sången. Säg aldrig nått annat. De har alltså plockat det sämsta ur två världar. Det här har ingenting med hårdrock att göra.

 

 

Sångaren Michael Poulsen står bredbent och poserar testosteronstinnt med sina övertatuerade armar. Alltså, att se hårdare ut än vad man är, måste vara den töntigaste image man kan ha. Som Lordi i melodifestivalen. Nagander i Idol. Och, resten av bandet ser ut som hämtade ur Blink 182, vilket inte heller känns helt okej.

 

Spelar ingen roll om jag måste dö för det här. Då var det för en god sak. Volbeat suger.

 

Konsert

Volbeat

 

Pontushallen

 

Lördag kl 19.30

Betyg: 1

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!