"Just nu kan vi inte kommunicera"

Nästa vecka släpper The Bear Quartet albumet Monty Python som blir bandets skiva nummer 15. Kuriren har pratat med sångaren Mattias Alkberg om dåtid, nutid och bandets i allra högsta grad osäkra framtid.

11 september 2010 06:00
Bear Quartet är inne på sitt tjugoförsta år. 2010 verkar bli ett av de svåraste för gruppen som det ser ut just nu. Dödläge råder.

 

- Det är svårt att veta hur allvarligt läget är. Under de gångna 20 åren har det funnits tidpunkter då det sett ut som att BQ inte haft någon framtid. Ändå har det ordnat sig, säger Mattias Alkberg.

 

Gitarristen Haapalainen och Alkberg har inte hörts på ett par månader trots att det nya albumet Monty Python ges ut nästa vecka.

 

- Egentligen vill jag ju spela med Jari och jag tror att han vill spela med mig. Men ingen av oss ger efter så vi kan inte kommunicera, säger Alkberg.

 

Oenigheten i bandet handlar främst om hur gänget ska förhålla sig till äldre plattor och låtar. Som det är just nu vill några i bandet endast spela de allra senaste låtarna, medan de övriga tycker att det är en bra idé att uppträda med material från åtminstone de två senaste skivorna.

 

- Jag hade gärna sett att vi fortsatt spela förra albumet 89. Vi blir ett sämre liveband när vi ständigt spelar vårt senaste material. Det finns ingen chans för oss att bli bra på scen om vi aldrig gör gammalt eftersom vi lägger tiden på att repa in nytt. På så sätt blir vi aldrig riktigt varma i kläderna och det är ett dilemma, säger Alkberg.

 

Var inspelningen av Monty Python ovanligt svår?

 

- Den var svår, men det är alla våra skivor. Vi tar detta till det yttersta av vår förmåga. Denna gång var inspelningen komplex tekniskt sett eftersom låtarna var svåra att få grepp om. Men det var värt det.

 

Skivtiteln förknippar man förstås med humor. Varför heter den så?

 

- Monty Python-gänget betyder egentligen inte så mycket för Bear Quartet. Men våra skivtitlar har den här tvångsmässiga y-grejen (en titel med två ord, där första ordet slutar med bokstaven y). Så har det varit sedan andra skivan. Men visst finns det beröringspunkter med humorgänget. Exempelvis var de roligare när de var yngre. De blev möjligen viktigare och bättre med åldern, säger han.

 

Vem identifierar du dig mest med i Monty Python?

 

- John Cleese. Eller nej, jag vet egentligen inte. Det finns en slutenhet och en gruppdynamik i BQ som kan liknas vid den som finns i Python. I och för sig kan samma dynamik tillskrivas RAF eller The Beatles.

 

Inbördes lär Monty Python ha känt sig som roligast på jorden. Upplever BQ att det ni gör i studion är magiskt?

 

- Ja, så är det hela tiden. Man märker och känner att det är så. Hela tiden upplever jag att det finns saker som vi gör bättre i grupp än själva.

 

Vissa skivor kräver att man lyssnar in sig rätt mycket. 89 var en sådan. Tror du att det är samma sak med Monty Python?

 

- Ja, det märker jag att det är. De recensioner vi fått hittills tyder på det. Kritikerna skriver: "Just nu är den här låten bäst. Men om ett tag kanske den här andra kommer att vara det".

 

Ifall ni gör en till skiva, vad tror du händer då?

 

- Särskilt just nu finns det en vilja att ständigt förändras och utvecklas. På något sätt har vi knutit ihop säcken med 89 och Monty Python då det finns referenser till de två första skivorna, alltså både musikaliska och textmässiga kommentarer. Blir det en till skiva så gör vi nog inte en rockskiva.

 

Vad tror du att det blir?

 

- Vi har haft planer. Men jag vill inte avslöja något.

 

 


The Bear Quartet bildades i Luleå 1989. De som varit med från början är Mattias Alkberg, Jari Haapalainen och Peter Nuottaniemi. Carl Olsson och Jejo Perkovic har tillkommit senare.

 

Monty Python är album nummer 15.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!