John Nettles tar farväl av Midsomer

I höst löser John Nettles sina sista fall i rollen som den populära detektiven Tom Barnaby i tv-serien Morden i Midsomer. Den lediga tid han får när inspelningarna är klara vill han bland annat använda till att besöka Sverige.

12 juli 2010 06:00

 

Vi träffar John Nettles i den lantliga idyllen Amersham, ett par mil norr om London. Det är här en stor del av Morden i Midsomer, serien som lockat hundratusentals svenskar till tv-apparaterna, spelats in. Den 66-årige huvudrollsinnehavaren är tacksam över sin hängivna svenska publik.

 

- Det har aldrig slutat fascinera mig att Morden i Midsomer blivit så populär i Skandinavien, säger och berättar att han med jämna mellanrum får beundrarpost med avsändaradresser i just Sverige.

 

- Jag läser vartenda brev och de betyder verkligen mycket för mig, berättar han.

 

Snart över
Innan han 1996 tog sig an rollen som Tom Barnaby var Nettles mest känd för sin prestation som kriminalinspektör Jim Bergerac i serien Bergerac. Men nu är polisarbetet snart över. Han spelar in sina sista avsnitt av Morden i Midsomer i höst, något som både känns skönt och en smula vemodigt.

 

Är du säker på att det är rätt beslut att hoppa av Morden i Midsomer?

 

- Ja. När jag bestämde mig för att sätta punkt för Bergerac-epoken efter mer än tio år kände jag tydligt att det var läge att sluta. Jag har samma känsla nu, men jag har ju näsduken redo för de sista scenerna.

 

När han skrev sitt första kontrakt var planen att spela in fem avsnitt baserade på Caroline Grahams böcker.

 

- Jag hade aldrig kunnat ana att serien fortfarande skulle visas 15 år senare. Men tack vare skickliga manusförfattare har vi haft en fantastisk plattform att fortsätta berättelsen på, menar Nettles.

 

Tom Barnaby är känd för att använda hjärnan som sitt främsta vapen. Någon stor actionhjälte har han aldrig blivit.

 

- Jag hade nog kunnat önska att det var fler actionscener, men det är väl bara en avlägsen dröm hos en åldrande skådespelare, säger Nettles med ett skratt.

 

Kan dyka upp igen
De sista avsnitten med Barnaby sänds i England under sen höst och i svensk tv till jul. Nettles har för länge sedan slutat läsa kritikernas åsikter om hans arbete, men ser varje avsnitt av serien på tv. Och det kommer han att fortsätta med även när hans efterträdare Neil Dudgeon tar över som kommissarie i Midsomer.

 

Håller koll
- Jag måste ju se om han klarar att lösa fallen lika bra som jag, skrattar han.

 

- Han är en begåvad skådespelare som egentligen stämmer bättre överens med huvudpersonen i Carolines böcker än vad jag gör. Han kommer att skapa sin egen karaktär.

 

John Nettles utesluter inte att Barnaby i framtiden kommer att dyka upp som en tillfällig gäst i Midsomer.

 

- Varför inte, om manusförfattarna vill det och det funkar? Men i första hand kommer jag att titta på tv-serien som andra människor, på tv.

 

Dokumentär om Jersey
I sin roll som Bergerac bidrog John Nettles till att göra ön Jersey vida känd, och Bergerac har beskrivits som det bästa som har hänt för turismen på den lilla ön väster om Frankrike.

 

Nettles hyser själv varma känslor för ön och dess befolkning. Nu planerar han att göra en dokumentärfilm om andra världskriget och det bristfälliga stöd som han menar att Jerseys befolkning fick av brittiska myndigheter.

 

- Det är ett arbete som jag ser fram emot att ta tag i, för det är en intressant historia som inte får glömmas bort. Många av de som bor på Jersey känner sig svikna, och det är fullt förståeligt, menar Nettles.

 

Yrke: Skådespelare.

 

Född: 11 oktober 1943 i St Austell, Cornwall.

 

Familj: Hustru, en dotter och två barnbarn.

 

Karriär: Mest känd för rollerna som detektiven Jim Bergerac i tv-serien Bergerac som sändes från 1981 till 1991, och inspektör Tom Barnaby i Morden i Midsomer. Han har också gjort flera engelska dramaserier och skrivit tre böcker.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!