Nostalgitripp med triss i damer

Fyra starka Kurirhästar är betyget för Ann-Louise Hansson, Lill-Babs och Siw Malmqvist show i Kulturens hus på söndagen.

17 maj 2010 06:00

 

 

74+72+66=212.
Sammantaget blir detta årsringar av schlager- och annan musikalisk verksamhet och erfarenhet, fördelad på damtrion Siw Malmqvist, Lill-Babs och Ann-Louise Hansson, och man kan ju verkligen också hävda att det handlar om ett triss av fortfarande vitala och vokalvirtuosa musikaliska perenner. Som sagt var - verkligen!

 

Trots att solen stod som spön i backen och termometern på åtminstone min veranda visade på + 29 grader vid halvfemtiden, så blev Stora salen i Kulturens hus välvilligt fylld till närmast brädden (medelålder: tillräckligt hög) av en publik som besvärsfritt kunde erinra sig schlager- och svensktoppslåtar från förr; främst från de gyllene åren i början och mitten av 1960-talen.

 

Damtrion avslutade sin turné på söndagen och dess tema har varit den legendariska piratradiostationen Radio Nord, där de samtliga hade stora framgångar när det begav sig, på de topplistor som röstades fram där.

 

Diverse reklamskyltar förekom på scenen och det visades även tidstypiska bilder, från den radioverksamhet som existerade i 16 månader mellan 1961-62 och som i förlängningen resulterade i att Sveriges Radio tvingades starta Melodiradion som senare blev till P 3.

 

Han som initierade Radio Nord (som bara kunde avlyssnas mycket fragmentariskt här uppe i Norrbotten) hette Jack Kotschack och om honom och hans frifräsiga radioäventyr kom det förra året ut en stor och jättefint organiserad bok som hette Stick i väg, Jack! (Premium Publishing), författad av Kotschacks son, journalisten Jan.

 

 

Denne medverkade också på söndagens nostalgieftermiddag och berättade mycket underhållande om radiosändningarna från skeppet Bonjour, som kunde vara minst sagt spänningsfyllda (skeppet var 40 meter långt men sändningsmasten ombord var 38 meter, vilket resulterade i en minst sagt ostadig sjögång för det ankrade fartyget).

 

Och därefter röjde damerna i gång en till synes evighetslång kavalkad av gamla hits där vare sig Är du ensam i kväll?, Vita rosor från Aten (något senare omdirigerad till Vita trosor från Åhléns), Arrivederci Franz, Gamla fina låtar eller Låt inte din skugga falla här (från Hansson), liksom Är du kär i mig ännu, Klas-Göran?, Jag vill leva och andra evergreens (från Järvsös eviga stolthet Barbro Svensson) samt Jazzbacillen, Flickor bak i bilen, Tunna skivor, Gulle dej och Mamma är lik sin mamma och annat godis från förr (från Siwan) och med massor av med mera.

 

En sekvens ägnades också åt Ann-Louise Hanssons avsevärda skicklighet som röstimitatör, då hon träffsäkert prickade in Birgit Nilsson, Ulla Sallert och andra dåtida notabiliteter.

 

Efteråt signerade trion (samt Jan Kotschack) drivor av skivor och böcker. Vi talar om fullblodsproffs här. Och nostalgifesten fortsätter till hösten, då Siw Malmqvist kommer med sina memoarer - Tunna skivor av Siw.

 

Tills vidare var den här eftermiddagen ett strålande gemytligt och fullgott substitut. Men varför inte någotslags dokumentärfilm om Radio Nord-äventyret också, medan det fortfarande finns kvar relevanta artister och andra som var med att intervjua?

 

Den skulle ju esset Tom Alandh kunna göra - eller hur?
Siw Malmqvist, Lill-Babs & Ann-Louise Hansson.

 

Kulturens hus, Stora salen.

 

Söndag 16/5 
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!