Krypande spänning på fängelseö

Filmen Shutter Island lyckades förmedla stämning till recensenten Joni Nykänen så att han blev stressat nervös i biobänken av den krypande spänningen.

20 februari 2010 06:00
Shutter Island

 

Regi: Martin Scorsese

 

Skådespelare: Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo, Ben Kingsley, m.fl.

 

 

FilmstadenScorsese har i Shutter Island skapat en atmosfärisk och gotisk feberdröm som är baserad på Dennis Lehanes roman Patient 67. Hur pass trogen Scorsese är ursprungsverket låter jag vara osagt då jag ännu inte läst boken. Det finns beståndsdelar i filmen som de flesta av oss har sett förut, men det bästa med Shutter Island är att de mindre originella bitarna av berättelsen inte har skildrats på det här viset tidigare. Filmen tog över mina sinnen, gjorde mig stressad och nervös med sin krypande spänning (och musiken!). Likt en rysk docka befinner vi oss i en verklighet och sedan i en annan och sedan i en annan. Allt detta utan att Shutter Island blir frustrerande.

 

 

Året är 1954. Leonardo DiCaprio spelar en polis vid namn Teddy Daniels som får i uppdrag att utreda ett försvinnande på ön Shutter Island där en obehaglig doktor (Ben Kingsley) tar sig an USA:s svåraste psykpatienter. Den försvunna är en kvinna, inlåst på ön för att hon mördat sina barn. Konstigt nog ser Teddy hallucinationer där hans döda fru tagit den försvunna kvinnans plats. Det gäller för Teddy och hans partner att lämna Shutter Island innan psykiatrikerna tagit över deras sinnen med diverse psykofarmaka och "mindgames". Har polismännen hamnat mitt i en konspiration, eller är de själva lika galna som öns patienter?

 

 

Likt i film noir där huvudpersonernas skadade psyken (efter diverse trauman) kastar sina skuggor över det visuella uttrycket visar sig Shutter Island vara en upplevelse där det subjektiva tar stor plats. Jag skulle inte bli alltför förvånad om DeNiros galning Max Cady, från Cape Fear, satt i en av cellerna på ön. Shutter Island är lika orädd för överdrifter som Scorseses thriller från 1991. Det här är en visuell och känslomässig utsvävning där Leonardo DiCaprio, produktionsdesignern Dante Ferretti och filmfotografen Robert Richardson är i högform. Filmen tar ibland alltför enkla vägar - men så länge det är dramatiskt ... Och det är det.

 

Betyg: 4 av 5.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joni Nykänen