Uppkäftigt och drömskt

Per Eglands knivskarpa röst klingar både [ingenting]-Christopher Sander och Jocke Berg. Hans skiva "Slut dina ögon och dröm om Egland" belönas med tre Kurirhästar.

17 februari 2010 06:00

 

När jag sluter mina ögon och försöker drömma om Egland får jag upp bilden av en man som har mycket att säga, men jag har absolut ingen aning om vad det är han vill få ur sig. I avslutningsspåret Ingen morgon ingen dag blir Eglands texter tydligare: "Vem vågar vara homo? Inte jag. Nu när dom har FRA".

 

 

Jag vet heller vad det är som gör att jag förväntar mig att just Per Eglands texter ska börja tala till mig. I andra fall accepterar jag rocklyrik som inte betyder ett jäkla dugg. Jag förmodar att det är hans uppkäftiga stämma som utlovar mer än den faktiskt levererar.

 

Trots denna kritik innehåller den klassiskt skolade musikern Eglands debutalbum en massa pop med förtjänster.

 

 

Albumet fullkomligt exploderar i inledningen med Merkurius brinner. Låten visar att enveten upprepning kan leda till extas.

 

Den atmosfäriska Sundsvall för dig skulle vara en perfekt låt på soundtracket till en svensk Garden State, där en ung man återvänder till sina hembygder. Harmonierna sitter perfekt. Eglands uppkäftiga röst hittar dessutom ett något mer drömskt och behagligt läge.Egland har ju redan skrivit filmmusiken till Farsan.

 

Även om hans texter inte alltid säger så mycket som man önskar säger musiken desto mer.

 

 

 

 

Per Egland

 

Slut dina ögon och dröm om Egland
(I made this)
Tre Kurirhästar
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joni Nykänen