Ett gott hjärta

Farsan

 

Regi: Josef Fares

 

Skådespelare: Jan Fares, Torkel Petersson, m.fl.

 

Nu på bio.

13 februari 2010 06:00
Va - är det Alla hjärtans dag till helgen? På biograferna är det i alla fall rätt mycket Fars dag, när Josef Fares senaste film Farsan, för säkerhets skull med hans egen farsa Jan Fares i huvudrollen, säkerligen kommer att dominera publiken där.

 

På samma sätt som Fares senior är en enormt jovialisk och sympatisk person, så är även Farsan just en sådan film. Han spelar nog i stor utsträckning sig själv fast här heter han Aziz, en änkling någonstans mellan 50 och 60, som är enormt avslappat auktoritativ och tillräckligt macho (det sitter främst i den runda magen och i matinéhjältemustaschen) för att både tjatigt och vänligt stillsamt dominera hela sin omgivning.

 

För Aziz är det fortfarande Mellanösterns konservativa värderingar på 1950-talet som gäller. Han förstår inte att sonen och sonhustrun inte kan få barn, men vill adoptera. Detta döljer de för honom. Han försöker lära sin chef på cykelverkstaden (där man för övrigt mest ägnar sig åt fikaraster), som spelas fint och mångsidigt av Torkel Petersson, att bli "manligare" (kolla in hans fullständigt genombrutala försök i salladsbranschen - en total skrattfest!) och går annars omkring och säger "hallå grabbar!" och "allting bra, va?".

 

Men några ömsinta scener förekommer också.

 

Jan Fares är en naturbegåvning av det mera oemotståndliga slaget och han bidrar mycket till Farsans taktfast klappande hjärta. Själva storyn tar sig fram på stödben.

 

Men annars - ett gott hjärta. Främst.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!