Här är årets bästa låtar

Kurirens musikrecensent Mattias Alkberg har listat det gångna årets 16 bästa låtar. Det är bara att tugga i er, för som han själv skriver: ”Ni vet att jag har rätt”.

24 december 2011 06:30

OBS: Glöm inte att klicka på Spotifylänken för att lyssna på låten.

16. King Creosote – Bats in the Attic
I fel händer hade den här godbiten kunnat hamna på en Coldplayskiva. Men det gjorde den inte. Det är vackert, folkrockigt och skotskt och inget mer. Och inget mer är precis det som behövs ibland.
King Creosote & Jon Hopkins – Bats In The Attic

15. Vånna inget – Allvar
Titellåt från småländskt debutalbum. Bästa svenska postpunken sen Hanna Hirsch.
Vånna Inget – Allvar

14. Tsjuder – Slakt
Norsk black metal som låter som svensk kängpunk. I just den här låten åtminstone. Resten av låtarna på skivan är grym, gammeldags svartmetal, men Slakt är den man vill hänga i taket och skrika när man hör. Hänga i händerna alltså.
Tsjuder – Slakt

13. Veronica Maggio – Jag kommer
Maggio kritiseras ibland av sådana som mig för att hon inte gör sina egna låtar, att produktionen känns plastig och radioanpassad. Men två grejer, båda stämmer in på Jag kommer: 1. Vad gör det? 2. Rösten! Hon är en ny Monica Z. En perfekt poplåt.
Veronica Maggio – Jag kommer

12. Paper – A no person
Jag ska inte hymla med att jag spelar med Calle Olsson i Paper, i the Bear Quartet, och att jag tycker att man kan höra det allra tydligast i den här låten av alla Papers grymma låtar. Men än sen då? Jag saknar honom, jag saknar BQ och tycker vi gör grymma låtar.
Paper – A no person

11. Skriet – Ett hål i sommaren
Ingmar Bergman i rymden. Vackert sorgligt, långsamt men ändå hyperintensivt. Man ligger blickstilla på en äng och liksom råöser igenom sina minnen.
Skriet – Ett hål i sommaren

10. Magnus Ekelund & Stålet – Ingen signal
Bästa låten på bästa skivan från Luleå på hur länge som helst. Episk pop när den är som mest bäst.
Magnus Ekelund & Stålet – Ingen signal

9. Skogen – Dighra Dodh
Svensk svartmetall. Lite ojämn skiva men denna pärla lyser svart och perfekt på intighetens becksvarta himmel.
Skogen – Dighra Dodh

8. Off! - Full of shit
Ibland kan man bli lite matt av att höra band låta som tidiga Circle Jerks eller tidiga Black Flag eller tidiga Red Kross. Men så kommer ett band med medlemmar ur nämnda band och låter precis så, och då, ja, hm, inte kan man klaga då?
Off! – Full Of Shit

7. Tinariwen – Iswegh Attay
Sett till mina begränsade och västerländska preferenser så är det ena av Saharas två bästa band som en afrikansk motsvarighet till Talk Talk.
Tinariwen – Iswegh Attay

6. Terakaft – Hegh Ténéré
Och det andra som Television. Alltså det låter helt eget och är så sjukt bra på egen hand, utan mina valhänta jämförelser. Två av årets tio bästa album, inget snack om det, Terakaft såväl som Tinariwen.
Terakaft – Hegh Ténéré

5. Dick Tracy – Låt barnen va!
Hörni, tänk om Luleå ställer sig intill er, håller en tandläkarborr skitnära ert ena öra och skriker rätt in i det andra? Det vore väl mäktigt? Power Violence från Föreningsgatan är helt min melodi.
Dick Tracy – Dick Tracy - Låt barnen va!

4. Kajsa Grytt – Ramla och trilla
Äntligen kom det en skiva med Kajsa, Sveriges Bob Dylan, Sveriges Ari Up, världens enda och bästa Kajsa Grytt! Ramla och trilla: lyssna på gitarrspelet, samspelet gitarrerna och basen emellan. En stökig låt som är helt och hållet genomtänkt. Och melodierna, drivet. En perfekt poplåt.
Kajsa Grytt – Du ska ramla och trilla

3. Bob Hund – Det överexponerade gömstället
Antagligen den låt jag lyssnat mest på i år. Gråtit mest till, tänkt mest på. Helt unikt, helt omistligt. Jag måste citera Horace Engdahl: ”Vi kallar ett konstverk misslyckat när det går utöver gällande mått utan att genom sitt exempel ändra på skalan. I annat fall kallas det banbrytande.” Denna låt är alltså banbrytande, men det fattar ni ju.
Bob Hund – Det överexponerade gömstället

2. Birgit Bidder – Coming Down
Birgit Bidder är den mest begåvade sångerskan jag stött på i mitt liv. Och vilka låtar hon gör. Underbart.
Birgit Bidder – Coming Down

1. Pascal – De är farliga
Det här är inte bara årets bästa låt. Det är en av de bästa jag någonsin hört. Kan inte ens förklara varför, kan inte ens skriva mer än det här, för jag börjar rysa och skaka när jag lyssnar. Kroppen lyder inte. ”TRgbdy56F DRUce9q5€€&%/” Typ så.
Pascal – De är farliga


Bonuslista: 2011, låtar

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!