Malin Buska hoppas på en lång filmkarriär

8 november 2011 06:00

Hon har lovordats för sin roll som Katrine i filmen Happy end i regi av Björn Runge.

Nu är hon också nominerad till skådespelarpriset L´Oréal Paris Rising Star som delas ut under Stockholms filmfestival för den rollen.

- Otroligt kul att bli uppmärksammad för det man gör, säger hon.

Skådespelaren Malin Buska är just hemkommen från en filmfestival i Kiev, där hon representerat filmen Happy end, när Kuriren når henne på telefon.

- Det var väldigt spännande. Bra filmer och trevligt folk, säger hon.

"Som att gifta sig"
Malin Buska är uppvuxen i Övertorneå, gick gymnasiet i Luleå, har spelat med Lule Stassteater och gick ut scenskolan i Malmö år 2007. I dag, 27 år gammal, har hon hunnit med ett antal teateruppsättningar innan hon långfilmsdebuterade med Happy end. Och hon blev förälskad i mediet. Eller som hon själv uttrycker det:

- Det är att som att gifta sig, men samtidigt få ett datum för när man ska skilja sig. Jag älskar att jobba med film.

Kärleken till filmen bottnar i dess intimitet och att hon får jobba med små medel, en närvaro här och nu, där hon hämtar mer inifrån sig själv.

Hennes roll Katrine lever i ett destruktivt förhållande tillsammans med Asker som spelas av Johan Wideberg. En roll som krävde en hel del research för att kunna försöka förstå varför Katrine stannar kvar i detta misshandelsförhållande.

- Det var en svår person att spela. Hon är slagrädd, deppig och sluten samtidigt hon strävar efter ett bättre liv. Hon äger en styrka trots att hon är så skör och bräcklig. Det krävdes mycket samtidigt som jag gillar att skådespeleri kostar.

För att komma sin rollkaraktär så nära som möjligt lämnade hon inte Trollhättan under inspelningsperioden förra sommaren.

- Det tar tid att hitta den person du ska spela och sedan sudda ut gränsen mellan rollen och dig själv. Jag jobbar disciplinerat i mitt förarbete, jag vill samla på mig så mycket som möjligt om karaktären för att sedan kunna släppa kontrollen och vara närvarande i situationen och i möten med de andra. Därför åkte jag aldrig tillbaka till Stockholm under inspelningen.

- Jag ville bära med mig känslan av Katrine. Hon befinner sig i en svår situation, liksom många andra kvinnor som lever i en relation präglad av psykologisk och fysiskt våld. Utifrån är det svårt att förstå varför kvinnor stannar kvar i dessa relationer, tyvärr är ingenting svart eller vitt, oftast finns en stark kärlek i grunden men även en stor rädsla för vad som ska hända om man lämnar sin partner, menar Malin Buska.

Att det blev just hon som fick rollen som Katrine säger hon beror på tur, tur i så mening att hon och Björn Runge träffades vid rätt tillfälle. Hon hade själv e-postat Björn Runge eftersom det var en regissör hon gärna skulle vilja jobba med. Björn Runge som vanligtvis verkar i Göteborg var i Stockholm, de möttes och provfilmningen av rollbesättningen till Happy end var ännu inte klar.

"Rätt tillfälle"
- Det var rätt tillfälle, helt enkelt. Björn är mänsklig och har ett skarpt öga för situationer, livsöden, ja, livet i själv. Och han vet vad jag som skådespelare behöver. Han är en svensk Cassavetes, men ändå inte, han är Runge och helt unik, menar Malin Buska.

Just nu har hon fullt upp med att resa runt och presentera Happy end på olika filmfestivaler, samtidigt som hon hunnit med några provfilmningar, bland annat för nya Bond-filmen. Och vinner hon priset L´Oréal Paris Rising Star hoppas hon att några fler dörrar öppnas.

- Mitt hjärta klappar lite extra för film, även om jag gärna fortsätter med teater, men det är lite tidigt att säga något ännu. Jag hoppas främst på en lång och intressant skådespelarkarriär, även internationellt. Jag skulle gärna bo och arbeta på andra ställen. Jag är öppen för världen, säger Malin Buska.

Vem som vunnit årets pris kommer att presenteras på Stockholms filmfestivals officiella prisutdelning den 19 november på Dansen Hus.

Priset tilldelas en skådespelare som gjort utmärkande prestationer på film och bedöms ha förutsättningar att bli morgondagens stjärna.

Det är fjärde året som priset
delas ut.

Syftet med priset är att lyfta fram skådespelare tidigt i karriären och bjuda in dem till Stockholms filmfestival där de får chansen att knyta kontakter inom filmbranschen. En resa till filmfestivalen i Cannes 2012 ingår också som en del av priset.

Årets nominerade och ett urval av den filmer de medverkat i är: Malin Buska (Tussilago, Happy end), Rebecca Ferguson (Strandvaskaren, Wallander (BBC), En enkel till Antibes), Yohanna Idha (Himlen är oskyldigt blå, Angry, Katinkas Kalas), Adam Lundgren (Maud&Leo, Främmande Land, Apflickorna), Fredrik Lundqvist (Katinkas Kalas), Mia Mountain (Stockholm Syndrome, Tornadomaskinen, Katinkas Kalas).

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eva Åström