Snabb revansch för Sverige – seger mot Turkiet

Sämsta tänkbara EM-kvalstart mot Kroatien.

Sedan följde en snabb revansch för Sverige hemma mot Turkiet, seger med 87–80.

Dessutom inför en rekordstor publik i Globen.

24 februari 2020 22:17

Sveriges basketherrar fick snabbt dra ett streck över debaclet i Zagreb. Bara tre dagar efter förlusten, 56–72 mot Kroatien väntade nämligen Turkiet hemma i Globen.

Och spelarna lyckades med konsten att nollställa, hitta energin som visade sig skulle krävas för att plocka första segern i kvalet till EM-slutspelet i september nästa år.

Inför 11 390 åskådare – publikrekord för svensk landslagsbasket – lyfte blågult spelet och ledde med 47–38 i halvtid.

"Fick självförtroende"

Största skillnaden är så klart anfallet. Vi började tidigt med att få i skotten, vi fick självförtroende. I Kroatien satte vi inte ett enda skott och det är väldigt svårt att… man tappar hoppet lite och då blir man sämre i försvaret också, säger Ludvig Håkanson, som gjorde 23 poäng, till TV10.

Övertaget med nio poäng växte ytterligare och efter tredje perioden hade Sverige ledningen med tolv poäng, 67–55.

Och det var en välbehövlig grund inför fjärde perioden.

Spelet blev ängsligare, försiktigare, samtidigt som Turkiet fortsatte att febrilt jaga. Sveriges ledning krympte mer och mer, och med 2.18 kvar hade blågult bara ett övertag på sex poäng.

Men försprånget var ändå tillräckligt.

"Absolut med"

Nu är det nio månader fram till nästa kvalsamling, och då väntar Nederländerna borta den 26 november och Kroatien hemma tre dagar senare.

Det är sjuk skillnad att komma in 1–1 än 0–2. Vi lär väl ses i sommar och ha någon vecka tillsammans så att vi inte glömmer bort spelen. Sedan får vi försöka ta en eller två vinster nästa fönster, säger Håkanson.
Nu är vi absolut med om att komma topp tre, det har alltid varit målet.

I den andra matchen i gruppen förlorade Nederländerna, som skrällvann premiären borta mot Turkiet, hemma mot Kroatien med 59–69. Därmed toppar kroaterna gruppen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT