Basketgurun "Jampa" hyllar BC Luleås nyförvärv

Basketlegendaren Jan-Anders "Jampa" Ericson fanns på läktarplats och följde BC Luleås öppna träning under torsdagen. Han har sett alla årgångar av alla elitbasketlag i staden sedan sportens begynnelse i Luleå. "Jag var ju varit med från början", säger han.

5 september 2019 21:25

Sporten träffar mister basket himself "Jampa" i samband med BC Luleås öppna träning under torsdagen. Är det någon som kan göra ett utlåtande om ett basketlag så är det han. Under 1960- och 70-talet klev han in och organiserade upp stadens basket och började utveckla den.

Att Luleå i folkmun har blivit "Sveriges baskethuvudstad" med framgångar på seniornivå på både herr- och damsidan, har man i mångt och mycket att tacka Jan-Anders "Jampa" Ericson för, om man får tro basketfolket i staden.

Genom åren har han alltid funnits på plats för att följa Luleå Basket och BC Luleås framfart, och vad nu lagen har hetat genom åren. Både på matcher och träningar genom alla tider. Han har sett Plannja Baskets alla SM-guld som man tog under storhetstiden. Och i nutid har han sett när Luleå Baskets tog sina fem raka SM-guld.

Vad tror du om årets upplaga av BC Luleå?

– Vid en första anblick så ser det bra ut, de kommer ha en ganska hyfsad förstafemma, det tycker jag. Sedan hoppas jag på att unga Anton Kobylak-Berglund och Daniel Hansson kan komplettera dem, säger "Jampa" Ericsson.

Han fortsätter:

– Vad jag tycker är roligt är att de amerikanska spelarna kommer tillbaka, det är ett väldigt plustecken för verksamheten och staden. Det är den bästa PR man kan få, säger 83-åringen, som syftar på Brandon Rozzell och Quinton Upshurs återkomst.

Att "Jampa" hoppas på att de unga ska slå igenom är ingen överraskning. Han har alltid brunnit för talangutveckling och var lärare och instruktör på basketgymnasiet i Luleå under lång tid innan han gick i pension.

Hur många årgångar av BC Luleå (Gammelstad, Plannja Basket, LF Basket) har du sett?

– Jag har ju varit med från början. Men basketen utvecklas hela tiden och där tycker jag att Peter Öqvist och Håkan Larsson försöker anamma med att satsa mycket på trepoängsskytte, säger han.

Till saken hör att både Peter Öqvist och Håkan Larsson, de nuvarande coacherna i BC Luleå, gick basketgymnasiet på mitten av 90-talet där magister "Jampa" drillade dem båda.

Det måste betyda en del för dig?

– Absolut, de är duktiga. Det som är roligt är att de hänger med i tiden, säger han.

Att Axel Nordström har anslutit till BC Luleå från Uppsala är något som Ericson gillar.

– Axel har alltid varit en favorit och jag är glad att han är här. Han är den tunga, fysiska energigivaren som alla vi ha i ens eget lag och som motståndarna hatar. Axel Nordström är inte lätt att tas med, säger "Jampa".

Du ser fram emot säsongen?

– Det gör jag alltid, säger Jan-Anders "Jampa" Ericson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jesper Sandberg