Rönn är Norrbottensmästare i Poetry Slam

Rönn Zakrisson, 23 år från Kiruna är årets vinnare av Poetry Slam i Norrbotten.

7 april 2019 08:42

– Det är superhäftigt, kommenterar hen efter finalen.

De fem poeterna Kata Nilsson, Rönn Zakrisson, Mathias Gustavsson, Carina Henriksson och Helena Nybring gjorde upp om mästerskapstiteln i Poetry Slam i helgen, ett mästerskap som de senaste åren förflyttats till Piteå från Luleå. Något som enligt arrangörerna handlar om att intresset för Poetry Slam falnat i residenshuvudstaden.

Sedvanligt fick de fem som vunnit vid tidigare delmästerskap ute i länet läsa två dikter vardera som sedan poängsattes av en jury bestående av publik. Nytt för i år var att två av deltagarna deltog via videolänk på grund av länets avstånd. Rönn Zakrisson hade dock åkt tillsammans med sin kusin från Kiruna för att delta för första gången i Poetry Slam. Men att hen skulle vinna kom som en överraskning.

– Speciellt när jag hörde de andra poeterna. De är så fruktansvärt bra, säger hon.

Rönn Zakrisson arbetar som lärarvikarie i Kiruna, en plats hen bott på i hela sitt liv och berättar att hen alltid skrivit.

– Varför det blev just poesi? För att det är starkt, personligt och naket. Jag kan inte gömma mig själv när jag skriver poesi.

Flera av hens dikter handlar om den svenska kolonisationen av Sápmi.

– Jag vet inte riktigt varför det blev så, men jag tycker att den samiska erfarenheten saknas i stormedia. Det är den berättelse jag vill delge, säger hen.

Nu väntar SM i Poetry Slam den 29 maj - 2 juni för de fyra deltagarna som fick flest poäng. Det innebär att Rönn Zakrisson, Kata Nilsson, Mathias Gustavsson och Carina Henriksson får åka till Malmö under Kristi himmelsfärdshelgen

Poetry Slam

Norrbottensmästerskap 2019 Kaledio i Piteå, lördag 6 april klockan 14.30
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eva Åström