Öqvist passning – till sig själv: "Coachen borde spela honom mer"

Tim Kearney gjorde sin bästa match i livet. Då gläds coachen Peter Öqvist över trotjänarens framgång.

1 april 2019 12:43

24 poäng mot Jämtland var den poängbästa matchen någonsin för 32-årige forwarden Tim Kearney.

BC Luleå-profilen har tidigare som bäst gjort 22 poäng i en basketligamatch med Södertälje säsongen 2009/2010.

I basketettan har han visserligen gjort över 30 i såväl LF Future som Tälje BBK. Men på högsta nivå, och dessutom i ett slutspel, har Kearney aldrig varit bättre.

– Var det så? Fan, coachen borde spela honom mer i grundserien, säger BC Luleås coach Peter Öqvist med glimten i ögat.

Han gläds över Kearneys framgång:

– Jag ser hur hårt han jobbar varje dag, hur smart han är och det är jätteroligt att han får utdelning för allt slit. Slutspel gynnar en spelartyp som Tim i sin fysiska karaktär. Så det är jätteroligt att få se honom lyckas och han är ofantligt viktig för oss.

BC Luleå leder matchserien med 2–1 och fjärde mötet mellan lagen äger rum redan under tisdagen. En timmes lättare träning under måndagen följdes upp med lunch för laget och sedan bussresa mot Östersund.

Huvudpersonen i senaste matchen, Tim Kearney, vill precis som tidigare inte lägga någon större vikt vid sin egen insats.

– Tycker jag har haft en bra kvartsfinalserie och det är roligt att göra mycket poäng. Men jag kanske gör två poäng i nästa match och om vi vinner är jag lika glad ändå. Laget är det viktiga.

Under intervjun går ett flertal lagkamrater förbi och ropar "MVP" (most valuable player) om Kearney. Utöver sina 24 poäng stod 32-åringen också för 8 returer, 5 steals, 35 i effektivitet och plus/minus. Han lyfter själv fram lagets försvarsspel som nyckeln till segern och menar att det var en av säsongens bättre insatser.

Är du bortglömd ute på planen i motståndarlaget?

– Vi har många offensiva hot, så att täcka upp allt går inte. Det kanske var det som hände, jag vet inte riktigt.

Förväntar ni er något annat av Jämtland i nästa match?

– Absolut. Jag tror de måste försöka göra någonting för att hålla säsongen i liv. De lär komma med allt de har så det gäller att vi är redo.

Stänger ni serien nu?

– Det är målet. Vi åker dit för att vinna. Sen vet vi att Jämtland är bra och att det kommer krävas ännu mer än senast för att vinna därnere.

Har serien förändrats något om du jämför match 1 med match 3?

– Nej det är inte så jättemycket att göra rent taktiskt nu. Vi kan deras spel och de kan vårt. Slutspel handlar om vem som vill vinna mest, så det gäller att vi är på hugget, säger Tim Kearney.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anton Olofsson