Kalla svaret på utspelet: "Ett citat som bottnar i rädsla"

På måndag startar kvartsfinalerna mellan BC Luleå och Jämtland Basket. Då har de båda coacherna Torbjörn Gehrke och Peter Öqvist som hamnat i en het ordväxling efter Jämtlandscoachens uttalande.

24 mars 2019 08:00

På måndag börjar herrarnas SM-slutspel i den svenska basketligan där en av kvartsfinalerna ska spelas mellan BC Luleå och Jämtland Basket.

Men förutom om en kamp på planen kommer det också att vara en hård duell mellan tränarna Peter Öqvist (BC Luleå) och Torbjörn Gehrke (Jämtland Basket).

Och där har Jämtlandscoachen lagt hård press på BC Luleå. Till Mittmedias basketblogg har Gehrke svarat så här på frågan om hur läget är inför kvartsfinalen:

– Bra! All press är på Luleå. De vore en skandal och en skamfläck i deras historia om de skulle åka ut mot ett lag som de vunnit 20 raka mot och som slutat efter dem i grundserien.

Ett uttalande som Luleåtränaren bemöter på följande sätt:

– Då svarar jag så här. Väldigt mycket av det som Jämtland gör som organisation håller hög klass. Det där citatet gör inte det.

Vad tänker du om det Gehrke säger att det vore "en skamfläck" om ni åkte ut mot Jämtland?

– Absolut inte, absolut inte. Det där är ett citat som bottnar i rädsla. Jag tycker Jämtland har ett kompetent lag och inte ska de behöva vara så där oroliga. Vi kan se fram emot en riktigt tuff slutspelsserien och han (Gehrke) gör ju ett sånt där uttalande för att försöker brotta sig ut från de egna farhågorna de har.

– Så svar nej. Vi har så pass mycket respekt för Jämtland så att vi skulle inte se det som någon skamfläck om det inte gick vår väg. Men såklart är vår ambition att vinna den här kvartsfinalsserien, det är det inget snack om.

Formmässigt är det två lag som kommer från två olika håll. Jämtland Basket har tre raka segrar inför slutspelet och BC Luleå tre raka förluster.

– Vi tycker vi presterade bra ändå. Boråsmatchen var vi inte nöjd med men Södertälje hemma var en bra basketmatch med bra försvar från vår sida och slutspelskaraktär på matchen. Sen hade vi sista mot Norrköping borta där vi är riktigt bra stora delar av matchen.

Ser du er som favoriter i den här kvartsfinalsserien?

– Jag tycker den är sjukt jämn på förhand faktiskt, helt ärligt. Det kommer bli täta matcher.

Rent publikmässigt kommer mötet också att vara det hetaste. De båda lagen toppar publikligan (se faktaruta) som etta respektive tvåa.

– Det kommer att vara mycket publik på läktarna och det är en fantastisk slutspelsserie som vi har framför oss. Det är Norrlandsderby, det kommer vara riktigt roligt helt enkelt och det är så det ska vara.

Publikligan – Svenska basketligan herr 2018/2019 (Grundserien)

1. BC Luleå – 1806.33

2. Jämtland Basket – 1402.72

3. Borås Basket – 1172.67

4. Norrköping Dolphins – 896.44

5. Nässjö Basket – 819.89

6. Södertälje Kings – 646.89

7. Köping Stars – 584.44

8. Umeå BSKT – 552.39

9. Uppsala Basket – 435.22

10. Wetterbygden Stars – 273.94

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Martin Hallén Almroth