Han vill bygga på Mjölkuddsberget

Nu kan visionen om ett datacenter på Mjölkuddsberget bli verklighet. "Jag har två heta spekulanter som vill köpa hela anläggningen. Det är bara Luleå kommun som kan stoppa planerna", säger Bengt-Åke Strand.

7 maj 2018 06:00

Under de sista åren av det andra världskriget startade arbetet med att bygga fortet på Mjölkuddsberget. Kriget var för länge sedan slut innan den militära anläggningen stod färdig på 1950-talet.

Skyttevärnen på bergets topp skulle skydda malmhamnen i Luleå. I det urgröpta berget skapades plats för en stridsledningscentral, en fullt utrustad radiostudio, en telefonväxel och flera logement bland annat.

Sedan 2001 är Mjölkuddsfortet i privat ägo.

Den 73-årige ägaren Bengt-Åke Strand har under åren tagit fram många planer. Den första innehöll ett hotell på bergets topp. Trots att det togs emot entusiastiskt från den dåvarande kommunledningen gick planerna i stöpet.

Nu ser han en möjlighet att förverkliga en annan vision. I flera år har han nätverkat på internationella datamässor och berättat om sin bergrumsanläggning i Luleå.

– Sedan en tid uppvaktas jag av två olika företagskonstellationer. De hör av sig nästan varje vecka och har besökt Luleå tre-fyra gånger. Båda vill bygga ett datacenter i Mjölkuddsberget, berättar Bengt-Åke Strand.

I dag står berget tomt, så när som på en svampodling. Företagaren Josef Esberg har under de senaste fyra åren odlat shiitake i bergrummen.

I höstas slogs bergets portar upp för allmänheten, när Statens konstråd arrangerade en internationell konstutställning. Cirka 700 Lulebor tog chansen att besöka den underjordiska anläggningen.

Nyligen lämnade Statens konstråd en förfrågan om en ny utställning under hösten 2018.

– Vi får se hur det blir med det. Jag vill först se var mina byggplaner tar vägen, förklarar Bengt-Åke Strand.

I hans kontor står en färdig miniatyrmodell.

– Så här kan den första etappen komma att se ut. 120 meter från ingången finns en rondell som ska utvidgas och bli till byggnadens bottenvåning. Tanken är att det ska bli fyra våningar som sticker upp ovan jord.

Bengt-Åke Strand vill inte avslöja namnet på intressenterna, men hävdar att den tyska företagskonstellationen vill bygga fem serverhallar på 2 000 kvadratmeter vardera. Lokalerna ska bland annat rymma en bitcoingruva. Inom kort planerar han att lämna in en bygglovsansökan.

Luleå kommun har i en tidigare översiktsplan sagt nej till byggnader på berget med motiveringen att det handlar som ett uppskattat friluftsområde.

– Varje företagsetablering är förstås oerhört intressant, men det är tveksamt att vi ändrar ståndpunkt. Ett problem kan vara tillgången till energi. Frågan är om det ens är möjligt att ha en så pass energikrävande verksamhet på den platsen, säger kommunalråd Niklas Nordström.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mikael Leijon -

Ämnen du kan följa