Hon blir ny chef för Konstmuseet i Norr

Selma Green är ny länskonstmuseichef för Konstmuseet i Norr.

9 januari 2018 17:00

– Jag sökte jobbet av många olika anledningar men framför allt för att jag vill ha kul, berättar hon.

Konstvetaren Selma Green kommer senast från en tjänst som museidirektör i Vasa, Finland där hon jobbat de senaste fem åren. Där befinner hon sig i slutet på en större omorganisation.

– Därför känns det extra roligt att få börja från början och starta upp ett nytt länskonstmuseum i ett annat nordiskt land. Jag har tidigare arbetat två år på finska kulturinstitutet i Stockholm och har goda minnen från min tid i Sverige, säger hon på plats i Kiruna för att bekanta sig med staden och verksamheten.

Selma Green kommer att arbeta i nära samarbete med den konstnärliga ledaren Maria Ragnestam och de har inlett diskussioner om Konstmuseet i Norrs inriktning.

– Målsättningen är att Konstmuseet i Norr ska ha en viktig och aktiv roll i samhället och finnas till för sin publik, helt enkelt vara betydelsebärande både på publikens fritid och i samhällsdiskussionen. Då är tillgänglighet och mångfald viktigt.

Hur ska det uppnås?

– Det finns givetvis metoder där utställningsverksamheten är viktig så att vi kan tilltala olika publika preferenser. Det kan handla om att ha många små och smalare publika utställningar i stället för att endast satsa på bredden. Intentionen är dock att alla norrbottningar ska kunna ta del av det nya länskonstmuseets verksamhet, men kanske inte varje år. Jag är idealist och övertygad om att fin konst tillsammans med tematiska utställningar kommer att nå sin publik. Givetvis handlar det också om att Konstmuseet i Norr synliggörs.

Det arktiska området kommer att vara museets primära fokusområde och verksamhetsområdet kommer att vara hela länet med fysisk bas i de egna museilokalerna i Kiruna.

– En stor utmaning är öppningsutställningen till hösten. Då kommer hela Sveriges museibransch att vända blickarna mot norr. Det gäller för oss att redogöra på ett bra sätt för vår framtida verksamhet och profilen på våra samtida utställningar. En jättestor utmaning, precis som utmaningen att skapa ett länskonstmuseum för alla länsbor. Det gäller att vi syns utanför de fina lokalerna i Kiruna. Därför kommer den mobila verksamheten att fortsätta.

Selma Green tillträder den 1 februari tillsammans med en nyanställd konstpedagog samt en kommunikatör. Då börjar arbetet på allvar inför att forma den verksamhet som ska slå upp portarna till hösten. Om det blir i samband med invigningen av det nya stadshuset eller om de ska ha en separat invigning är ännu inte bestämt.

Vad kan konstpubliken förvänta sig?

– Betoningen kommer att ligga på samtidskonst och modernism men vi kommer också att visa lite äldre konst tillsammans med tematiska utställningar både på en lokal, regional och internationell nivå. Förhoppningen är givetvis att Konstmuseet i Norr ska bidra till regionen och stadens konstscen. Bland annat kommer konstnärer att få jobb. I avsiktsförklaringen betonas också att barn och unga är en central målgrupp, säger Selma Green.

Konstmuseet i Norr

Konstmuseet i Norr är en länsövergripande verksamhet med bas i Kiruna. Tankarna om ett konstmuseum i Kiruna har funnits länge. 2009 beslutade Kiruna kommun och Region Norrbotten att starta verksamheten utan att en byggnad stod klar.

1 januari 2017 blev Konstmuseet i Norr ett länskonstmuseum med uppdrag att samla och förmedla konst.

Hösten 2018 planeras de nya lokalerna för museet att invigas i Kirunas nya stadshus Kristallen.

Konstmuseet i Norr har en årlig budget på 11 miljoner kronor och kommer på sikt troligen att ha sex anställda. Nu är de fyra anställda.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eva Åström

Ämnen du kan följa