Så ska skogsägarna ta makten

Så tar vi makten i skogsdebatten. Så löd rubriken när Lantbrukarnas riksförbund (LRF) kallat skogsägare till informationsmöte.

Villl ge hopp. LRF-trion Ida Nyberg, Carina Gerken Cristiansen och Björn Galant höll i mötet med skogsägarna i Sunderbyn.

Villl ge hopp. LRF-trion Ida Nyberg, Carina Gerken Cristiansen och Björn Galant höll i mötet med skogsägarna i Sunderbyn.

Foto: Jonny Vikström

Luleå2017-10-04 19:12

– Många skogsägare känner sig helt maktlösa och överkörda av naturvårdssidan. Vi vill visa att det går att vända på debatten och ge framtidshopp, säger Carina Gerken Cristiansen, kommunikationsansvarig vid LRF.

Med sig på turnén i norr, som inletts i Skellefteå på tisdagen, hade hon Björn Galant och Ida Nyberg, experter inom äganderätt vid LRF.

Skogsägarna, tillika far och son, Bertil Danielsson och Daniel Danielsson från Unbyn, tillhörde det 50-tal som slöt upp i Sunderby folkhögskolas aula.

– Jag tycker debatten är mycket sned. Som skogsägare har man i stort sett ingenting att säga till om i dag. Det är alla andra som bestämmer, säger Bertil Danielsson.

LRF vill lyfta fram argument för äganderätten, och är kritisk till de villkor som i vissa fall bakbinder skogsägare när nyckelbiotoper och höga naturvården upptäcks. Ibland ersätts skogen, exempelvis när reservat bildas. Men inte i alla fall.

– Helt plötsligt får man inte avverka en skog som man vårdat i generationer. Det beskrivs ofta i media med David och Goliat-perspektiv. Det är de stora vinstintressena som ställs mot det lilla trädet. Men man glömmer bort att det är enskilda skogsbönder som drabbas, säger Carina Gerken Cristiansen.

Familjen Danielsson hör till dem som drabbats negativt.

– Det bildades ett reservat och då löste staten in marken. Men sedan utvidgades området och det har vi inte ersatts för, säger Bertil Danielsson.

– Någonting är fel när det blir en företagsekonomisk risk att vårda naturen, säger Carina Gerken Cristiansen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om