"Om någon i fjällen behöver hjälp så tittar man snett"

Bilden av de som räddas i fjällen är fel, tycker Marit Sarri, chef för Kebnekaise fjällstation. "Det är som att de som beger sig ut till fjälls får skylla sig själva", säger hon.

27 juli 2017 19:37

32 fjällräddningar genomfördes i Norrbotten perioden 1 juni till 25 juli, enligt Norrbottens Medias kartläggning. Fler fjällräddningar leder till högre kostnader. Men Marit Sarri tycker att fjällräddningen får oförtjänt mycket skäll. Mer än när pengarna går till säkerheten vid till exempel musikfestivaler och fotbollsmatcher med mycket bråk och fylla.

– Sånt får kosta. Dit går våra resurser. Men direkt om någon i fjällen behöver hjälp så tittar man snett och tycker att det är för dyrt, säger Marit Sarri.

Hon håller med om att tillbuden i fjällen har ökat, men som en naturlig följd av explosionen av turister i de svenska fjällen. Just nu tar enbart Kebnekaise fjällstation dagligen emot runt 240 boende och 100-150 tält.

– Jämför jag med förra året då vi hade ungefär lika många gäster - vi kommer ha fler i år - så har larmen till fjällräddningen definitivt ökat, säger hon.

Men det beror också på att polisen agerar snabbare, enligt Sarri.

– Polisen drar i gång fjällräddningen tidigare och jag tror att en orsak är att de faktiskt åker ut på sina uppdrag, även om det låter krasst.

Fjällen får allt fler av en ny typ av besökare vid sidan om den traditionella fjällvandraren, med bra kläder och förnödenheter för flera dagar. Nu vill många bo mysigt, gå på dagsturer och bada bastu med finmiddag på kvällen.

– De kommer, checkar av sin "bucket list", stannar två dagar och drar vidare. Det är fler kategorier som besöker oss men jag upplever att de flesta har bra koll, säger Marit Sarri.

Nackdelen är att de bara har ett par dagar på sig. Men det skiter ju vädret i.

– Man har bara den här dagen på sig, man vill upp och har planerat länge. De kanske går längre och hamnar i en situation som man inte planerat för, säger Marit Sarri.

Hon tycker inte att oförberedda vandrare utgör ett jätteproblem.

– Självklart har man sett saker och ting som fått en att lyfta på ögonbrynen och undra hur det här ska gå. Men det är inte något nytt fenomen att det finns människor som inte är klädda som man ska och inte har tänkt till. De är inte många, och även vi som är erfarna kan råka illa ut.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mathias Asplund