Storfiskarna slog till igen

Det är få förunnat att kroka drömfisken, men Jonathan Larsson, i Överkalix och Tobias Olsson i Malmberget vet verkligen hur det känns.

24 juli 2017 11:33

Duon toppar nu lax- och öringsklassen i fiske-DM 2017.

– En grym känsla av spänning, tycker både Tobias och Jonathan efter sina drömfångster i den tredje och fjärde etappen av Fiske-DM.

De båda har också varit med förr, och upplevt lyckokänslan.

Jonathan Larsson, 14 år, fick en laxbjässe på 13 kilo i Ängesån förra året , och drog nyligen upp en grann lax på drygt 15 kilo i Kalixälven.

Tobias Olsson, 35 år, som för några år sedan vann harrklassen i fiske-DM, har nu också dragit en storöring på 6,3 kilo i trakterna av Sveriges djupaste sjö Hornavan, som han lite hemlighetsfullt uttrycker saken.

De berättar lyriskt om sina lyckade fiskafängen på sistone.

– Vi rodde drag efter båten, pappa Urban och jag, och det strömmade kraftigt på det ställe i Kalixälven där storlaxen högg på min grönsvarta wobbler, så det blev lite nervigt. Men vi lät laxen dra, och båten fick glida till lugnare vatten där vi kunde huggkroka fisken efter 10-15 minuter, berättar unge Jonathan leende.

Tobias Olsson satt också på vattnet, dock inte i en båt, utan på en flotte med ett partytält på, som han och fiskekompisen Ken Hjerpe byggt.

– Vi har motor på flotten och var nu ute och fiskade från den för första gången i govädret. Vi testade en så kallad trollingplugg, som man köper utan krokar och sedan kan bestycka själv. Det är både billigt och bra. På två-tre meters djup stod storöringen. Det bara small till när öringen högg, och gjorde en kraftig rusning. Efter ett stund fick jag se den i ett jättehopp, och då blev jag riktigt orolig… Det bästa är ju om de stora fiskarna håller sig nere i vattnet, konstaterar Tobias Olsson.

Dramat slutade dock lyckligt. Med hjälp av kompis Ken så sprattlade storöringen snart i håven.

– Ganska odramatiskt var det egentligen. Annat var det häromåret då Ken fick en jätteöring på 7,7 kilo i samma vatten , och då vi inte hade någon håv med oss.., och jag fick lyfta in den i båten med bara händerna..

Både Tobias, som i vardagslag repar gruvtruckar i Aitik, och Jonathan, som i höst ska början åttan i skolan i Överkalix har fiske och jakt som favorithobbies, och tillbringar all ledig tid i skog, och vid vatten.

– Det blir fiske nästan varje dag, berättar Jonathan Larsson som inte bara fått en storlax på sistone.

Han har också fått en fin abborre på 1,045 kilo, och en öring på 2,995 kilo i Kalixälven , som han inrapporterat till fiske-DM 2017.

Snacka om storfiskare!

Fakta/Fiske-DM

Rapportera in dina fångster till Fiske-DM

För att ett bidrag ska bli godkänt måste det:

Vara inskickat via formulären på fiskedm-sajterna

Ha en bild, gärna en där man ser både fisken och vågen

Vikt måste uppges i formuläret

Längd måste uppges i formuläret

Fångstplats måste uppges i formuläret

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Håkan Svensson