Utmanande förhållanden för fjällvandrarna

Besvärliga förhållanden med mycket snö, vatten och svårigheter med att hitta leden. Så beskriver vandrare läget uppe i fjällen kring Kebnekaise. "Lederna var borta, de var under vatten", säger fjällvandraren Johan Hedlund från Örebro.

16 juli 2017 17:58

Tält och ryggsäckar står upptravade utanför Nikkaluokta fjällstation. Här finns gott om vandrare som antingen gör sig redo för att starta sin fjälltur eller som precis har avslutat sin vandring.

Fyra killar från Tyskland har vandrat från Abisko till Nikkaluokta på en vecka.

– Det har varit härligt, vi har haft några fina dagar, väldigt vacker utsikt. Ingen internetuppkoppling hela tiden, det var också en upplevelse. Det var härligt att det aldrig blev mörkt, säger Can Tankaya.

Det var mer snö efter vandringsleden än vad de hade förväntat sig. Skorna blev blöta och de fick söka efter leden genom snön och fick ibland följa vinterleden istället. Killarna packade ner mycket mat innan vandringen, hade införskaffat sig bra ryggsäckar och bra tält. De har inte hört talas om att fjällräddningsuppdragen ökar kring Kebnekaise.

– Det kanske beror på regnet. Det var svårt att hitta vägen. Hela området var översvämmat, det var väldigt djupt vatten och skor, sockar och byxor blev blöta, säger Can Tankaya.

– Många kanske inte vet om att man måste ha bra kondition för att göra det här, säger Holger Hefelich.

En bit bort packar Magnus Olofsson och Jenny Johansson från Stockholm ner några extra chokladbitar i sina ryggsäckar innan de ska ge sig iväg mot Kebnekaise, Singi och Vakkotavare. En sträcka på fem, sex mil.

– Vi har torkat mat i flera dagar, sett till så att vi har de kläder som behövs, impregnerat regnkläder och smort in kängorna, säger Magnus Olofsson.

Han tycker att det har varit svårt att hitta information inför vandringen.

– Det är inte helt lätt att hitta information om snöläget och hur vattenflödena ser ut, jag vet inte vad som är den mest tillförlitliga informationen heller, säger han.

Johan Och Pernilla Hedlund från Örebro sitter och njuter i solen mot en vägg. Precis som de tyska killarna har de vandrat från Abisko till Nikkaluokta.

– Första två och en halv dagarna var det soligt och rätt ok väder, men sedan dess har varit kasst väder, regnigt och blåsigt. Igår var det jättetufft, säger Johan Hedlund.

– Vi gick från Sälka via Singi och till Kebnekaise. Det var ganska blött. Det gick ju bra, vi kom ju fram, men vi hade inte förväntat oss så mycket vatten och att behöva vada så mycket, säger Pernilla Hedlund och visar med handen mot ljumskarna för att visa vattendjupet.

– Lederna var borta, de var under vatten. Alla vattendrag svämmade över så allt var bara som en stor sjö, säger Johan Hedlund.

Paret mötte en del vandrare som var dåligt klädda.

– Det har kommit folk med gympadojor, regnponcho och mysbyxor. Jag fattar inte, igår mötte vi en kvinna och hennes dotter och de hade klätt sig som om de var ute på en vanlig motionsrunda hemma. Och det var sex grader och hällregn, jag tyckte synd om dem, säger Johan Hedlund.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Unga

Ämnen du kan följa