Facket: "Det värsta jag varit med om"

Thomas Lundberg, ombudsman på IF Metall, är kritisk till hur ärendet med övergång har hanterats. "Det är det värsta jag varit med om under mina år som ombudsman", säger han.

12 juni 2017 06:00

Det var nio personer i Piteå och Arjeplog som togs över av Region Norrbotten från Caverion. Åtta av dem tillhörde fackförbundet Kommunal. Kjell Hansson, som inte blev aktuell i övertagandet, tillhör IF Metall.

– Vi var inte förhandlingspart med Region Norrbotten, så vi har inte kunnat förhandla med dem. Men Caverion borde ha kontaktat oss. Det har vi framfört till dem, säger Thomas Lundberg.

Han anser att Kjell Hansson borde ha ingått i övertagandet.

– Det har begåtts många fel och Kjells förlust är att han har tappat sitt jobb. Men vi kommer inte fram.

Thomas Lundberg anser att Kjell Hansson borde ha ingått i övergången till Region Norrbotten.

– Om man sedan ansåg att hans arbetsuppgifter inte behövdes skulle han ha sagts upp där.

Att företaget slutade betala lön den 15 september 2016 ser han som mycket märkligt.

– Efter det gjorde de om hans tillsvidareanställning till visstidsanställning utan att förhandla med oss. Vi hade kunnat gå vidare med det här ärendet, men Kjell Hansson ville inte det.

Enligt Malin Vennberg, HR- chef för division service på Region Norrbotten, berörde övergången drift- och vaktmästerifrågor på flera orter i länet.

– Då tar vi över personal från Caverion som jobbar med de arbetsuppgifterna. Den här personen har inte haft de arbetsuppgifterna.

Hon hänvisar till en regel i lagen om anställningsskydd, LAS.

– Paragraf 6 b, som handlar om hur övergång ska hanteras.

Kjell Hansson uppfattade att han fått muntligt besked både från sin dåvarande arbetsgivare och Region Norrbotten att han skulle ingå i övergången?

–  Han har sagt det och vi kan inte säga annat än att det måste ha varit ett missförstånd i det läget. Vi har varit väldigt tydliga i vår kommunikation med Caverion att vi inte tar över honom. Om det har blivit fel i kommunikationen är det olyckligt. De borde ha tagit ansvar för det gentemot Kjell Hansson, säger Malin Vennberg.

Paolo Björkman, personaldirektör på Caverion, uppger att han inte kan redogöra för vad som skedde när övergången till Region Norrbotten. De chefer som var inblandade har slutat. Han medger däremot att det skett ett misstag när tjänsten gjordes om från tillsvidareanställning till en korttidsanställning.

– Vad som hände får du fråga Region Norrbotten om. Vi har sedan förhandlat med facket och kommit överens om att han skulle sägas upp på grund av arbetsbrist.

Caverion utför inte längre den typ av tjänster som Kjell Hansson hade.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Karin Sjöberg