En vandrande folkfest i fjällvärlden

”En hyllning till fjällvandringen.” Så lyder en beskrivning av Fjällräven Classic Sverige - den årliga folkfesten i den lappländska fjällvärlden.

31 maj 2017 14:44

”En 110 kilometer lång vandring i en av världens vackraste omgivningar”. Så brukar evenemanget också kallas.

Den elva mil långa vandringen går från Nikkaluokta till Abisko.

Längs sträckan upplever vandrarna bland annat Kebnekaisemassivet, Kungsledens högsta punkt i Tjäktjapasset, fjällhedar, dalgångar och Abisko nationalpark.

Evenemanget har alltmer utvecklats till en riktig folkfest.

Förra sommaren deltog drygt 2 000 personer från mer än 30 länder. De senaste åren har alltfler asiater varit med och vandrat.

En del är vana vandrare med god erfarenhet av fjällvärlden, medan andra för första gången är på plats för att uppleva gemenskapen, atmosfären och vyerna i Lapplands vackra fjällvärld.

I år sker vandringen den 11-18 augusti och alla går i sin egen takt.

Längs sträckan finns checkpoints där alla anmälda måste få sina vandringspass stämplade. De punkterna är Kebnekaise fjällstation, Singi, Sälka, Tjäkta, Alesjaure och Kieron.

Arrangörerna underlättar också för alla att klara vandringen genom att erbjuda mat, råd och stöd under vägen.

För de mer vältränade och tävlingsinriktade finns det även tuffare möjligheter att uppleva vedermödor i fjällvärlden.

Det årligt återkommande Keb Classic brukar lite skämtsamt kallas ”Sveriges långsammaste maraton”. Det är ett extremt krävande bergsmaratonlopp med start och mål vid Kebnekaise fjällstation. Inte bara cirka 43 km i svår terräng, utan också en nivåskillnad på 1 300 höjdmeter.

Banans sträckning går från Kebnekaise fjällstation, förbi Tarfala till Svarta sjön, ner i den snöiga dalgången Kuopervagge norr om Drakryggen, längs Kungsleden mellan Singi och Sälka, och tillbaka till fjällstationen.

På några ställen är deltagarna nära toppar som är nästan 2 000 meter höga.

I år går tävlingen den 7 juli, med en förhoppning om att snösmältningen då ska ha fått fram lite mer barmark än tidigare år.

Ett annat kraftprov är Björkliden Arctic Mountain Marathon, eller BAMM, som arrangerats sedan 1994. Trots namnet är det mer en fjällorientering och i år med start och mål i Riksgränsen den 4-5 augusti.

Tvåmannalagen kan välja på tre olika banlängder – 30, 50 eller 70 km.

– BAMM ska vara en riktig utmaning. 70-klassen kommer att vara riktigt tuff och för de riktigt tränade, säger tävlingsledaren Oskar Svärd.

Semestertips

Denna artikel är en del av Destination Norrbotten, en tidning med mängder av tips på roliga, rogivande, spännande och intressanta saker du kan hitta på i Norrbotten i sommar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hans Olov Ohlson

Ämnen du kan följa