Under lördagsmorgonen drog åskan in över Örarna och Brändön utanför Luleå. En uppmärksam läsare, Malin Steding i Luleå, lyckades fånga ett oväntat naturfenomen på bild. Hon fick nämligen inte bara åska som sällskap till morgonkaffet - utan även en tromb.

- Jag vaknade av dånande muller strax innan 06. Vi bor ute på en udde och drabbas alltid hårt av åskan. Ett flertal gånger har den slagit ut teknisk utrustning vilket gör att vi är noga med att hålla koll på när det är åska på gång, berättar Malin Steding och fortsätter.

- Jag rusade upp och drog ut alla kontakter och precis när jag var klar ropade min man att det var en tromb över Brändön. ?

Artikelbild

| Först kom åskan, sedan kom tromben. Lars Johansson, en av våra läsare, skickade också in en bild på åskan vid Brändön utanför Luleå.

När Malin Steding såg tromben skyndade hon sig för hämta mobilen och kameran så att hon kunde filma händelsen. Hon har sett en tromb en gång för många år sedan, men annars har hon inte varit i närheten av något liknande.

- Jag tänkte bara att jag måste hinna fota den. Det var det första och viktigaste. Jag var inte rädd, bara förväntansfull och spänd på hur det skulle utveckla sig. ?

Bortsett från att himlen var tung och grå, och att det var dundrande åska och blixtar så märkte paret knappt av tromben.

- Nä, inte alls. Den kom, försvann och dök upp igen på samma ställe (vad vi kunde se i alla fall) men hemma hos oss påverkades vi inte alls.?

Artikelbild

| Tromben sedd från Varvet i Luleå.

 Hur känns det nu då, att ha sett en tromb på riktigt?

- Ja, det blir att bocka av en post på min lista. Jag älskar naturfenomen och naturens krafter så det känns roligt att ha sett en på riktigt.

Enligt Kurirens väderbloggare Sivert Mässing så kan tromber uppstå när det är sådana här kraftiga åskväder.

- Jag är inte förvånad att det bildades en tromb i Luleå, men visst. Det är inte särskilt vanligt att det händer.

- Under mina år då jag jobbade på Kallax väder på F21 såg jag några tromber. Men som sagt, det tillhör inte vardagen att vi har tromber i Luleå, säger Sivert Mässing.