Som Kuriren tidigare berättat tidigare misstänktes en man i 30-årsåldern från en by utanför Pajala för inblandning i en stor knarkhärva i Västerbotten efter ett stort polistillslag i februari. Ytterligare två män från länet, även de i 30-årsåldern och från Kiruna och Pajala, misstänks nu för inblandning. Affärerna ska ha gjorts på sex olika marknadsplatser på internet.

De två sistnämnda plockades in ett par månader efter det första tillslaget och häktades i slutet av april

Enligt kammaråklagare Anders Norberg har de tre männen agerat som så kallade "målvakter", dit narkotikan har levererats.

Huvudman i knarkligan anses en 26-årig man från Skellefteå vara.

Spaningsledning kom knarkligan på spåren efter att personal på ett postkontor i Skellefteå fattat misstankar. Ett paket som skulle innehålla en kaka luktade illa och polis tillkallades.

Information från Rikskriminalpolisen hjälpte sedan den lokala polisen vidare.

– Det fanns bara en säljarprofil i Sverige som sålde den här typen av narkotika, i fudgeform. Det gjorde att man började spana brevlådor i Skellefteå för att se om man fick fram något, säger Anders Norberg.

Ett arbete som blev en fullträff.

Via huvudmannens dator kunde spaningsledningen sedan kartlägga verksamheten. Totalt innefattar åtalet 4 600 överlåtelser narkotika.

Mannen från en by utanför Pajala misstänks ha tagit emot 14 kilo cannabis sedan december 2013. Under samma tid ska Kirunabon mottagit försändelser med nästan tio kilo av liknande narkotika.

Till Pajalabon har tre liter flytande ecstasy och två kilo cannabis skickats, enligt åtalet.

– Det de har begått är egentligen att motta narkotika från Holland som har beställts av huvudmannen, säger Anders Norberg.

Narkotikan har sedan hämtats av huvudmannen eller av en 28-årig man från Skellefteå. Enligt Anders Norberg är den senare bördig från Norrbotten och det är via honom som målvakterna har värvats.

– Jag tror inte att de här personerna skulle gå och sälja narkotika på gatan. Det blir ett enkelt sätt och man kan nå tusentals personer kunder bara genom att posta. Man behöver aldrig träffa personerna och man har en väldig stor kundkrets.

Rättegången mot de sex männen startar på måndag nästa vecka i Skellefteå tingsrätt.