Oro bland personal efter stora skalv i gruvan

Kraftiga skalv, ras, sprängberg och sättningar är vardag i LKAB:s gruvor. Efter den senaste tidens händelser växer oron bland gruvarbetarna.
Läs mer: Topp tio seismiska händelser 2015

Oroligt. En känsla av olust sprider sig bland gruvarbetarna i LKAB:s gruvor efter den senaste tidens många seismiska händelser.

Oroligt. En känsla av olust sprider sig bland gruvarbetarna i LKAB:s gruvor efter den senaste tidens många seismiska händelser.

Foto: Andreas Wälitalo

Kiruna2015-09-30 06:00

Det senaste året har över 60 seismiska händelser, eller skalv, inträffat i LKAB:s underjordsgruvor enligt uppgifter på gruvföretagets egen webbsida. Flera av skalven har varit mycket kraftiga och har märkts både ovan och under jord. Sex av årets tio kraftigaste skalv i Kiruna respektive Malmberget har inträffat under augusti och september i år. Personal som arbetar under jord i Kirunagruvan har upplevt det som mycket obehagligt.

Kuriren har talat med flera gruvarbetare, som av rädsla för repressalier från arbetsgivaren har valt att vara anonyma, men som berättar om oron.

– Jag har aldrig varit riktigt nära när det har hänt något större så jag har aldrig blivit riktigt rädd men om jag skulle vara med om det, ja då hade jag nog aldrig åkt ned under jord igen, säger en av gruvarbetarna.

När det finns indikationer på att något är på väg att ske i berget, då lämnar gruvarbetarna oftast platsen. Däremot kan det komma oförberedda skalv som är omöjliga att undvika.

– Är man på fel plats vid fel tid, då kan det hända olyckor – man är chanslös, säger en annan gruvarbetare som har nära 20 års erfarenhet att jobba med brytningen i fronten.

Denna gruvarbetare var i närheten av det kraftiga skalvet som inträffade på 1 194 meters djup den 17 september i Kirunagruvan och det var en skräckfylld upplevelse.

– Det är klart man blir orolig, man blir alldeles skakig. Det är en obehaglig upplevelse och man vet om att det kan hända grejer. Saker kan rasa när det är kraftiga skalv.

Samtidigt upplever flera av gruvarbetarna som Kuriren har talat med att många av incidenterna aldrig når dagens ljus. Mentaliteten är att det som händer under jord stannar under jord.

– Jag tycker det är dåligt att man inte berättar vad som händer. Det är många som är nere i gruvan och inte för höra om vad som har hänt förrän efter en vecka, eller kanske inte alls, säger en annan gruvarbetare.

Närstående till gruvarbetarna känner också ett obehag.

– Min familj brukar vara snabb att ringa och kolla så att man lever efter att det har varit ett skalv för de vet att man är i de områdena.

– Oftast kanske det inte är så allvarliga saker men jag förstår inte varför man inte går ut med informationen i så fall.

Från fackligt håll har man förståelse för att gruvarbetarna kan känna en viss oro. Samtidigt menar man att gruvan är säker som arbetsplats.

– Visst finns det medlemmar som jobbar under jord som känner en oro. Du garvar inte läppen av dig om du är med om en sådan sak, det gör du bara inte, säger Christer Öhbom, huvudskyddsombud IF Metall.

Läs mer: Topp tio seismiska händelser 2015

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!