Myndigheternas beslut att ägaren som lämnade Billy i norrbottensfjällen för en dryg månad sedan nu ska få tillbaka sin hund väcker starka reaktioner, bland annat vid Jägareförbundet i Norrbotten.

– Hade det handlat om en svensk djurägare som behandlat sin hund på det här sättet är det frågan om han inte hade fått djurförbud. Jag förstår inte hur myndigheterna har resonerat i det här fallet, fortsätter han.

Trots att jaktarrangören enligt uppgifter till 24Norrbotten känt till att Billys ägare även vid tidigare tillfällen lämnat hundar i Sverige när jakten varit avslutad får han nu alltså tillbaka sin svårt avmagrade hund.

– Jag förutsätter att jaktarrangören har anmält ärendet om han känt till detta sedan tidigare. Jag har hört att utländska jägare då och då lämnar kvar sina hundar i Sverige efter jakten, men då brukar det handla om att de ger hunden till någon bekant som bor här.

Björn Sundgren tror att fenomenet kan bero på krångliga införselregler av djur mellan länderna.

– Om så är fallet känns det ändå märkligt att det finns hundägare som gör sig omaket att få med sig djuren hit utan att ha en plan för hur de ska komma tillbaka, säger Sundgren.