EU-pengarna ska stanna i Norrbotten

Nu är det klart vilka vinnarna är i matchen om EU-pengarna. Två projekt i Norrbotten får det som återstår av EU-stödet till infrastrukturprojekt.

4 december 2013 16:05

Strukturfondspartnerskapet har beslutat att Haraholmens logistikcentrum i Piteå och Arvidsjaurs flygplats ska beviljas EU-stöd. Haraholmens logistikcentrum ansökte om 30 miljoner kronor och Arvidsjaurs flygplats ansökte om sex miljoner kronor.

Det fanns 36 miljoner kvar att fördela eftersom beviljade EU-bidrag för utbyggnaden av Gällivare flygplats hade lämnats tillbaka.

– Det var ganska naturligt att de skulle stanna i Norrbotten eftersom det varit så sedan tidigare att det skulle vara en jämn fördelning mellan länen, så det var Norrbottenspengar, säger landshövding Sven-Erik Österberg som är ordförande för strukturfondspartnerskapet för Övre Norrland.

Kommunalrådet i Piteå Peter Roslund är glad. EU -pengarna kommer att gå till att bland annat öka bärigheten på det järnvägsspår som går ut till hamnen och till att elektrifiera sträckan. På hamnområdet kommer man att vidta åtgärder bland annat för att underlätta logistiken för vindkraftbyggarna i området.

– Vi har drygt ett år på oss att göra av med pengarna och det ska vi göra. Vi ligger redan i startgroparna och har bara att trycka på startknappen.

Projektet beräknas kosta 60 miljoner kronor, varav 30 miljoner alltså är EU-pengar. Redan tidigare finns ett kommunalt beslut att satsa 25 miljoner kronor och dem fem som fattas, tror Peter Roslund inte att det ska vara något problem att få ihop. Han hoppas på länsstyrelsen eller landstinget eller privata intressen.

– Jag kan inte säga att jag är överraskad över att vi fick de här pengarna. Vi sökte ju redan förra gången, men då gick de till Kallax airport. Redan då sades det att de andra skulle stödja vår ansökan nästa gång.

– Sedan var det ju beklagligt att Gällivare inte hann med.

Enligt Sven-Erik Österberg finns det en överenskommelse sedan tidigare att pengar till projekt ska fördelas jämnt mellan de två länen som ingår i Övre Norrland, det vill säga Norrbotten och Västerbotten. Han är också medveten om den diskussion som varit tidigare, då utbyggnaden av flygplatsen i Luleå prioriterades före pengar till Haraholmens logistikcentrum.

– Att Arvidsjaurs flygplats får pengar är nödvändigt för den belastning den har under vintersäsongen. Flygplatsen behöver ha de investeringsmedlen, säger Sven-Erik Österberg.

Enligt landshövdingen har man varit överens i länet att Piteås projekt ska prioriteras, om det fanns mer pengar att fördela.

– Det har inte varit någon diskussion i länet att inte pengarna ska gå till Piteå. Det är faktiskt Luleå också som fört fram den synpunkten, säger Sven-Erik Österberg.

Eventuellt kan det komma tillbaka lite mer pengar i så kallat återflöde från projekt som inte genomförts så som planerat.

– Där får Tillväxtverket ta det projektet som passar in på de pengar som blir över. Annars kan det bli en halv miljon eller mera pengar som måste skickas i retur, säger Sven-Erik Österberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!