En uppgörelse stänger dörren för gott

En uppgörelse stoppar alla möjligheter att få rätt. Men Lena Wallgrens advokat menar att det ändå är den bästa lösningen för de flesta.

Luleå2015-05-14 11:00

Lena Wallgren är ett av många fall där anställda som hamnar i kläm på jobbet når en uppgörelse och slutar självmant.

Så var även det med skyddsombudet Thord Backman på Luleå renhållning, upphandlingschefen Catharina Fors på landstinget och den trakasserade kvinnan på Pajala kommun, för att nämna tre omskrivna exempel.

De har alla tre något mer gemensamt – advokat Michael Fischbein i Stockholm.

– Det finns starka skäl för den enskilde till att inte gå till domstol. Det är väldigt jobbigt för klienten och det lång tid plus att det kan kosta pengar om man förlorar. Och då får man ju inte heller någon upprättelse, den enskilde riskerar att förlora anställningen och får inte heller något skadestånd, säger han.

Fischbein talar av erfarenhet, han har specialiserat sig på att företräda anställda som hotas av sparken och gjort det otaliga gånger, inte minst i Norrbotten.

– Har arbetsgivaren bestämt sig att för att göra sig av med dig så kan han det. Även om han inte riktigt har på fötter för en uppsägning. Den anställde kanske vill ha jobbet kvar till varje pris men du kan inte vara kvar på en arbetsplats där arbetsgivaren inte vill ha dig. Större är inte anställningstryggheten, säger han.

Det gäller även om den anställde får rätt i domstol.

– En uppgörelse gör att man får säga upp sig själv och många känner en lättnad över det. Även om jag förstår att många har dubbla känslor inför det hela, säger han.

Han medger dock att det finns nackdelar också.

– Man får aldrig sin sak offentligt prövad. Och en seger i domstol är ju bättre än en förlikning. Men vill man få sitt jobb tillbaka är det ändå meningslöst, säger han.

På Lärarförbundet minns vice ordförande Bo Eriksson fallet.

– Men gör man ett avtal är det case closed. Då stänger vi av. Vill man gå vidare är det på det elaka sättet att du är rökt, säger han.

Bo Eriksson menar att en uppgörelse innebär att "ingen har gjort fel". Han pekar dock på att Lärarförbundet har egna jurister för arbetsrättsliga tvister och att man helst prövar uppsägningar rättsligt.

Men Bo Eriksson vill inte sia om vad som hänt i Lena Wallgrens fall, ytterst få fall når AD.

– Å andra sidan är 18 månadslöner inget dåligt avtal, säger Bo Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om