Brandlarm ett krav på ishotellet

Den 24:e upplagan av Icehotel byggs just nu för fullt i Jukkasjärvi. Trots att hotellet består av snö och is tvingas man nu installera brandlarm i alla rum.

18 november 2013 07:51

Det blir svårt, för att inte säga helt omöjligt att tända eld på ishotellet men Boverkets nya regler har gjort att man ändå tvingas installera brandlarm.

Hittills har det under hotellets snart 25-åriga historia aldrig varit någon brandincident. Brandlarmet installerades för första gången i fjol och det enda larmet som utlöstes var när en gäst hade tjuvrökt i ett städutrymme.

– Eftersom vi bygger nytt varje år söker vi bygglov varje år. När det blir förändringar i reglerna då måste vi anpassa oss till det, säger Beatrice Karlsson, pressansvarig på Icehotel.

Säkerhetsfråga

Kuddar, sovsäckar, renfällar och liknande är det enda som skulle kunna fatta eld men någon större risk för brand finns inte. Däremot väljer man att följa de nya reglerna eftersom det handlar om säkerheten för gästerna.

– Det är ingen överhängande brandfara i Icehotel men det är samtidigt något som vi ser som viktigt. Gästernas säkerhet och speciellt i en sådan här miljö är oerhört viktigt och någonting som vi sätter främst, säger Beatrice Karlsson.

Att installera brandlarm när vägg- och takkonstruktionerna består av snö och is har varit en utmaning och Icehotel har tvingats kalla in extra resurser för att hinna med. Men brandlarmen innebär inte någon försening i det stora hela. Invigning kommer att ske som planerat, den 6 december.

Bra byggväder

Stabil väderlek där kvicksilvret nästan konstant har legat på minussidan har gjort att bygget av hotellet kunde starta redan i oktober.

– Byggnationen i år går bra och vi har haft fördelaktigt väder. Det har varit minusgrader hela tiden och det är viktigt för oss, säger platschefen Alf Kero.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mattias Forsberg